latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:50 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

"Превенција радикализма и тероризма- – институционални приступ Владе Српске"

МУП Републике Српске контролише дешавања у вези са борбом против тероризма и екстремизма и размјењује информације о потенцијалним терористима са другим полицијско - обавјештајним агенцијама у БиХ.

То је изјавио министар Драган Лукач, након отварања радионице "Превенција радикализма и тероризма – институционални приступ Владе Српске".

Циљ је јачање приступа у превенцији и борби против ове пошасти.

Повратници са сиријског ратишта, ирачког, са Блиског истока, али и они заробљени који чекају депортацију у своје земље, потенцијална су опасност.

Све то МУП Српске интензивно прати и, размјењујући информације са партнерским службама, држи под контролом, каже министар Драган Лукач.

- Све што се дешавало у протеклим годинама, није искључено да се неће дешавати и у наредним годинама, јер у БиХ има још велики број, на десетине параџемата у којима се налазе углавном припадници вехабијског покрета, који не поштују законе ове земље и живе по својим правилима, својим законима - каже Лукач.

Сви терористички напади дошли су управо од вехбијског покрета, каже Лукач, нагласивши да се њихове активности не могу занемарити, као ни повратак џихадиста са сиријског ратишта.

Највише их је, каже, отишло из БиХ.

Влада Српске је 2016. усвојила Акциони план за борбу против ектремизма и тероризма и формирала Координационо тијело за надзор над спровођењем плана.

- На тај начин даје свој допринос и великој свјетској коалицији за борбу против екстремизма и тероризма, али свакако и сарађујемо и са свим другим агенцијама у БиХ које се баве полицијским и обавјештајно - безбједносним пословима у размјени информација по питању оних људи који могу бити потенцијални терористи - додаје Лукач.

МУП Српске највећа је полицијска структура у БиХ, истиче Лукач.

Федерација на принципу кантона са мањим полицијским структурама функционише другачије. Многи од њих немају могућност да се боље и адекватније организују како би се бавили питањем тероризма.

Једино МУП Српске има формирану Управу за борбу против теоризма и ехстремизма у БиХ, закључио је Лукач.