latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:53 | Аутор: СРНА

Радмановић: Mинистарства треба да буду равноправно подијељена

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да СНСД-у треба да припадне Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара, односно да подјела девет министарстава треба да буде равноправна.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- Оно треба да припада СНСД-у, а то спори СДА. СДА на сваком кораку покушава да каже 'ми смо главни у БиХ'. То је проблем који је нерјешив. Ово је најједноставнија прича у којој се показује равноправност. Девет министарстава, три-три-три и сву смо причу завршили - рекао је Радмановић.

Говорећи о састанку делегација СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, он је рекао да се СНСД не слаже са ставом СДА да на челу трећег министарства које припада Републици Српској буде нестраначка личност.

- Позивају се на неке раније одлуке и хоће да кажу сљедеће - кад је њихов предсједавајући, онда имају још три мјеста. Када је предсједавајући из реда Хрвата или Срба - они имају још по два. И сад су покушали то да ураде. Измислили су да посљедње министарство не треба да припада СНСД-у, да то буде нестраначка личност. То није могуће - рекао је Радмановић за Н1.

Према његовим ријечима, делегације странака нису могле да се договоре ни о питању Годишњег националног плана.

Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да ће представници из Републике Српске и даље инсистирати на војној неутралности.

- Војна неутралност је обавезујућа за све нас, тако смо се и понашали када је била обавезујућа да идемо ка НАТО-у. Ако се разговара о годишњим плановима који не задиру у пут ка НАТО-у него у реформе, о томе се може разговарати. Рекли смо им то. Не може то бити услов за неку сарадњу на нивоу БиХ. Мислим да то схватају у СДА. Остајемо при ставу онога што је парламент Републике Српске закључио - додао је Радмановић.