latinica  ћирилица
29/12/2010 |  13:30 | Аутор: РТРС

РС ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ

Народна скупштина РС изабрала је нову Владу. Тиме је конституисање власти у РС завршено прије Нове године, како је било и најављивано. У Влади новог премијера РС Александра Џомбића је 10 министара из СНСД, по двоје министара из Социјалистичке партије и ДНС-а, један из ХДЗ-а БиХ и један министар који није страначка личност.


Бивши министар финансија Алексанадар Џомбић нови је премијер РС. Најавио је да ће његова Влада у наредне четири године бити Влада на терену, која се бори за социјалну правду. Умјесто Александра Џомбића, ресором финансија руководиће Зоран Тегелтија, досадашњи начелник општине Мркоњић Град. Станислав Чађо, након четворогодишњег манадата, и наредне четири године остаје на челу Министарства унутрашњих послова. На истој позицији остаје и досадашњи министар правде Џерард Селман. Умјесто Зорана Липовца, на чело Министарства управе и локалне самоуправе долази Лејла Решић, досадашња уредница у Информативном програму Телевизије РС. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу од Јасне Бркић преузима Жељка Цвијановић, досадашњи шеф Кабинета предсједника Владе. Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић нови је министар рада и борачко инвалидске заштите. Његова страначка колегиница Горана Златковић замјениће Предрага Глухаковића на челу Министарства трговине и туризма. Жељко Ковачевић са мјеста директора Електрокрајине долази на мјесто министра индустрије, енергетике у рударства. Недељко Чубриловић осатаје министар саобраћаја и веза. Министсртво пољопривреде преузима Мирослав Миловановић из Бијељине. Сребренка Голић нови је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију. У Министарству просвјете и културе остаје досадашњи министар Антон Касиповић. Бивши потрпредсједник РС из реда хрватског народа Давор Чордаш нови је министар за избјеглице и расељена лица. Ранко Шкрбић и даље ће руководити Министарством здравља. На чело Министарства науке и технологије, умјесто Бакира Ајановића, долази досадашњи замјеник градоначелника Бањалуке Јасмин Комић. Нада Тешановић, која је у претходном посланичком сазиву била потпредсједника републичког Парламента, у наредне четири године биће на челу Министарства породице, омладине и спорта. У десетом сазиву Владе међу министрима ће бити пет жена, што је још увијек мање од трећине министарског састава.

Почетак Друге посебне сједнице Народне скупштине РС
Фото: СРНА

Мандатар за састав нове Владе РС Александар Џомбић на Другој посебној сједници Народне скупштине РС.
Фото: СРНА

Мандатар за састав нове Владе РС Александар Џомбић подноси експозе у Народној скупштини РС
Фото: СРНА

Новоизабрани предсједник Владе РС Александар Џомбић потписује свечану заклетву у Парламенту РС
Фото: СРНА

Новоизабрани министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш - полагање свечане заклетве у НСРС.
Фото: СРНА

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, потписује свечану заклетву у Народној скупштини РС.
Фото: СРНА

Нови министри у Влади РС на Другој посебној сједници Народне скупштине РС.
Фото: СРНА

Народна скупштина РС изабрала је нову Владу. У Влади новог премијера РС Александра Џомбића је 10 министара из СНСД, по двоје министара из Социјалистичке партије и ДНС-а, један из ХДЗ-а БиХ и један министар који није страначка личност.
Фото: СРНА