latinica  ћирилица
19/04/2019 |  20:02 | Аутор: СРНА

Макрон користи пожар у политичке сврхе

Лидер покрета "жутих прслука" Ингрид Левавасе оптужила је данас предсједника Француске Емануела Макрона да у политичке сврхе користи пожар који је захватио катедралу Нотр Дам.
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium) -
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium)

Макрон је изазвао критике јер је прошле седмице у обраћању нацији говорио о пожару у катедрали, а не о одговору на социјалну кризу која је довела до почетка протеста "жутих прслука" у новембру прошле године.

Додатно негодовање јавности изазвало је то што су у року од неколико часова милијардери обећали више милиона евра за обнову оштећене катедрале а на захтјеве "жутих прслука" француска администрација није ни одговорила.

- Сви посматрамо гомилање милиона иако смо провели пет мјесеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде. Оно што се десило у Нотр Даму је очигледно трагедија али нико није погинуо. Неки говоре и о националној жалости као да су изван памети - нагласила је Левавасеова.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер раније је најавио да ће за сутра због протеста "жутих прслука" бити ангажовано 60.000 полицајаца а да ће у близини Нотр Дама бити забрањена окупљања.

"Жути прслуци" ће сутра изаћи на улице 23. викенд заредом.