X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
19/04/2019 |  20:50 ⇒ 20/04/2019 | 10:15 | Извор: СРНА

Додик: Живјела српска слога!

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су данас у Републици Српској сви сигурни, јер вјерују у снагу и подршку Србије Српској.

- Данас овдје вама испоручујем наше јасно опредјељење и подршку Србији и њеном руководству", рекао је Додик, обраћајући се грађанима на скупу "Будућност Србије - испред Дома Народне скупштине Србије.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што му је дао прилику да се обрати пред оволиким бројем људи, те захвалио и Србији што је јединствена, моћна, јака и окренута будућности, миру и слози.

- Хоћемо мир и стабилну Србију, Србију посвећену миру и стабилности региона, Србију будућности, која подржава и не оклијева да подржи пордржи Републику Српску у ономе што јесте њена могућност и њено право, али јесте наше право да то очекујем - рекао је Додик.

Додик је захвалио на данашњем скупу у Београду, наводећи да он говори о јединству Србије, те додао да је дошао да испоручи љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, њено руководство, снагу, љубав која је увијек била ту и која понекад иде у забринутост за стање и снагу Србије.

Он је рекао да Република Српсак жели да Србија увијек буде моћнија, снажија, јача и да је Србија гаранција стабилности и будућности Српске.

- Дошао сам овдје да свим кажем да ова данас Србија, наше окупљање и саборовање јесте одговор на сва питања која је било ко поставио у посљедње вријеме Србији, тражећи одговоре шта се дршава - рекао је Додик.

Он је навео да је легитимно бити против власти, али да се не може бити против државе, а поготово против Србије, јер унутрашња снага и јединство сваке земље је важно да би она била моћнија у регионалним и свјетским оквирима.

- Србија која је изложена отворенима питањима везаним за Косово, мора дати снагу нашем преговарачком тиму, да да додатну снагу предсједнику Србије Александру Вучићу, а не да ту снагу одузима - рекао је Додик.

Додик је рекао да Вучића, када ових дана буде на састанку о Космету, неће питати шта се дешава у Србији, њего ће морати да кажу - свака част за јединство и стабилност Србије.

Он је подсјетио да Република Српска није дозволила да БиХ призна Косово, те да у том погледу прати политику Србије.

- Ми кажемо то јасно и гласно, као што кажемо јасно и гласно да нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе, нећемо у НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, нећемо да поновимо ситуацију од прије стотину година када је тако било - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Српска своју одлуку донијела и да ће у томе пратити Србију и да ништа нормалније нема него да Република Српска у важним геостратешким политикама прати Србију.

- Важно је да знамо да будућност Србије подразумијева мир, мир међу нама, али и са народима са којима дијелимо овај балкански простор, да све наше размирице и проблеме прошлости рјешавамо преговорима. Морамо да се научимо стрпљењу, које је неопходно, јер само се на тај начин можемо изборити за наше интересе - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је вријеме за стрпљење и потребне одговоре све више јача и да је на нашој страни.

- Србија, Срби у цјелини и ми у Републици Српској веома јасно, за разлику од времена прије, можемо да кажемо свој став и да се до краја боримо за њега - рекао је Додик.

Он је истакао да је данас Република Српска трајна категорија, да је то држава у којој живе Срби.

- Данас је Србија земља и држава у коју смо загледани и то је наш примарни осјећај припадности нашег идентитета - рекао је он.

Додик је захвалио Вучићу што је покренуо многе пројекте, и што у свим општинама у Републици Српској данас постоји бар један од пројеката који се реализује и који ће на крају имати назив Београд, а најчешће Србија.

Захваливши Вучићу на заинтересованости да се гради моморијални центар Јасеновац, Додик је подсјетио да је рођен испод Козаре, недалеко од Јасеновца, гдје је побијено више од 500.000 Срба, а да бивши комунистички режим није дозовољавао да се о томе прича.

Он је навео да је претходна власт, када је долазио у Београд и молио да се на прави начин обиљежђе Јасеновац и Градина, рекла да то можда није добро, да не вријеђају Хрвате, а да је Вучић то одмах подржао чим је први пут разговарао са њим о томе.

- Нека живи Република Српска, нека живи Србија, и нека живи српска слога - поручио је Додик.