latinica  ћирилица
19/04/2019 |  22:43 ⇒ 20/04/2019 | 09:16 | Аутор: СРНА

Вучић: Јединство српског националног корпуса нико не може да уништи (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да су сви Срби из региона који су вечерас дошли у Београд на митинг у оквиру кампање "Будућност Србије" показали да јединство српског националног корпуса нико не може да уништи и нико ничим не може да раздвоји у ма колико држава живјели и колико год да проблема имали.
Александар Вучић (фото:Tanjug/Rade Prelić) -
Александар Вучић (фото:Tanjug/Rade Prelić)

Вучић је захвалио свим људима који су дошли из свих дијелова Србије, али и Србима из Републике Српске, из Црне Горе, Сјеверне Македоније и Хрватске.

- Показали смо да нико ничим не може да нас раздвоји, да припадамо истом роду и народу, нико то не може да нам одузме, и имамо исти језик и културу. Када се нешто лоше догоди у Београду, једнако брине и онај у Приједору, колико и онај у Пљевљима, а и ми бринемо када се нешто Србима дешава у Шамцу или Херцег Новом, без обзира што живе у другим државама - рекао је Вучић на скупу испред Дома Народне скупштине Србије.

Београд

Он је поручио да Србија поштује територијални интегритет сваке земље у региону и никог није увриједила или угрозила.

- Имамо право да се зовемо Србима, никога не угрожавајући и чувајући национални идентитет и да чувамо српски језик и да бранимо српско ћирилично писмо - поручио је Вучић.

Он је рекао да Срби, упркос безброј неријешених националних проблема - а један од највећих је Косово и Метохија, морају да уче од оних који су успјели и у најтежим временима да сачувају свој народ, себе и да и данас управљају свијетом и воде Европу, попут Нијемаца.

- Али, Нијемци су знали да, чувајући, учећи и бринући о Гетеу, Шилеру ... чувајући свој језик и писмо, своју културу, да остану јединствена нација и да поново постану снажни, моћни и најјачи у свијету", рекао је Вучић.

Он је рекао да је почело да се разговара не само о Меморијалном центру у Јасеновцу, који ће Србија градити са Републиком Српском, већ и о јединственом српском буквару, српској читанци за сву српску дјецу, шта год да уче, гдје год да уче и која год да им је земља матична.

- Јер, тако ћемо бити ближи једни другима, тако се уједињујемо, а да никог не угрожавамо - рекао је Вучић.

Александар Вучић (фото:Tanjug/Predsedništvo Srbije)

Он је истакао да грађани Србије морају да гледају и разумију како се свијет креће и зато ће Србија морати да гради боље односе и са Црном Гором и Сјевеном Македонијом и много боље односе са БиХ и са Хрватском.

- Без обзира на увреде морамо да себе обуздамо и снагу покажемо не тако што ћемо да реагујемо већ тако што ћемо паметно да покушамо да привучемо људе и обезбиједимо инвестиције - рекао је Вучић и поручио да ће уложити огромну енергију да се створе услови за јединствен регионални економски простор и развој.

Он је истакао да се Србија налази на свом европском путу и жели да буде члан ЕУ, али и да сачува најбоље односе са Руском Федеацијом и Кином, поновивши да Београд неће уводити санкције Русији.

Вучић је поручио да ће Србија остати војно неутрална јер хоће да сама има снагу да чува своје небо и земљу и подсјетио да ће 14 авиона "миг-29" до краја године бити опремљени најмодернијим радарским системима, оружјем и опремом, не зато да би неког нападала већ да би сачувала будућност за своју дјецу.

- Наш најважнији циљ у наредном периоду јесте развој Србије, нове фабрике, инвестиције, веће пензије плате, успјешна вриједна запослена Србија. Наш циљ нису сукоби чак ни са онима којих је много мање, а пријетили су нам. Али и њима као и овима око Косова ћу рећи - све може, ултиматуми нису могући. Нико никада неће моћи насиљем да остварује циљеве. Наша земља је демократска - рекао је Вучић.

Он је истакао да је циљ Србија која расте у миру, безбједна и сигурна и која се пуни новим нараштајима.

- Све радимо да би се те две претпоставке испуниле. Потребна нам је једна застава, наша српска тробојка. Потребно је да будемо јединствени. Србија то је наша вјера, то је циљ, сан - путеви, болнице, фабрике, школе и исти су за све нас - додао је Вучић.

Александар Вучић, "Будућност Србије (фото:Tanjug/Rade Prelić)

Он је поручио да Приштина мора да укине таксе да би се разговарало и истакао да не би требало да забораве ни они на Западу, ни Албанци да постоји само једна ствар коју је горе изгубити од главе и која је најскупља на свијету - образ.

Вучић је рекао да је данас на скуп у Београд са Косова и Метохије дошло око 7.500 људи, а да за десетак аутобуса није било дозвољено да пређу административни прелаз.

Предсједник Србије је истакао да је Београд тражио компромис са Албанцима, али да многи у свијету нису разумјели ту спремност на компромис и гледали да на сваки начин понизе Србију.

- Наш циљ нису сукоби, чак ни са онима којих је много мање, а пријетили су нам на разне начине. То се ријешава на изборима, али и тамо има људи који желе добро нашој земљи, треба да видимо о чему можемо да се сагласимо - поручио је Вучић.