latinica  ћирилица
19/04/2019 |  23:04 | Аутор: СРНА

Михајло Орловић промовисао двије нове књиге

Књижевник и новинар Михајло Орловић промовисао је вечерас у приједорској галерији "Сретен Стојановић" нове књиге "Упознај зидове" и "Школа просјака".
Михајло Орловић - Фото: СРНА
Михајло ОрловићФото: СРНА

Представљајући своје нове збирке пјесама и прозе, Орловић је истакао да су ове књиге плод искуства стеченог током година живота.

- У зрелим сам годинама и вријеме је да се сабере и то искуство на неки начин пренесе у литератури - рекао је Орловић.

Он је појаснио да књига "Школа просјака" помало личи на пародију.

- Откад је свијета, увијек је било просјака и биће их док је свијета, само што нам понекад више падају у очи. Двије-три приче су баш на ту тему, док су остале везане за колапс у животу који ствара модерна техника - рекао је Орловић.

Наслов збирке "Упознај своје зидове" инспирисан је стихом Чарлса Буковског.

- Човјек кад се нађе у затвореном простору, он треба да упознаје те зидове. Они су његова највећа љубав и када их упозна, онда ће упознати читав свијет - сматра Орловић.

Он је до сада објавио 22 књиге. Писао је прозу, поезију, записе, с тим да се све више окреће роману који му, како појашњава, даје више могућности да каже оно што мисли.

- Литература је, сама по себи, тражење питања и одговора. Нема ту неких конкретних одговора, више је то стално тражење питања. Док год их тражимо, у нама постоји некаква знатижеља, а знатижеља сама рађа причу. Књиге као књиге, оне кад се заврше, ја их шаљем у свијет - рекао је Орловић.

Он је додао да је овакав вид промоције књига најбољи начин директне комуниције са читаоцима.

- Тако представљам оно што сам написао и ово је добра прилика да дођем до читаоца, а на књизи је даље да сама себи крчи пут - рекао је Орловић.

Он је најавио и нове књиге на којима ради, "Само ће се казати" и "Помор стараца".

Осим значајног књижевног опуса, Орловић је аутор више документарних филмова и телевизијских репортажа за које је добио бројне награде.

Књиге Михајла Орловића превођене су на више свјетских језика. У Бугарској, на фестивалу поезије свеславенских песника у Мелнику, добио је другу награду.

Уврштен је у неколико антологија српске поезије и приповједака. Био је аутор култних емисија на РТРС "Сто људи сто ћуди", "У орловом гнијезду", а водио је и емисију "Огњишта".