latinica  ћирилица
20/04/2019 |  11:24 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Калинић: Посебну пажњу посветити дјеци са потешкоћама у развоју

Центар за социјални рад Источна Илиџа посебну пажњу ће у наредном периоду посветити дјеци са потешкоћама у развоју и њиховим породицама с циљем лакшег превазилажења проблема са којима се сусрећу, изјавила је Срни директор овог Центра Боса Калинић.
Источна Илиџа - Фото: илустрација
Источна ИлиџаФото: илустрација

Калинићева је објаснила да се ове породице сусрећу са огромним проблемима као што су финансирање честих медицинских прегледа, поласци у школу и бојазан од неприхаватања средине, немогућност школа да за ову дјецу припреме садржаје у бојама и одговарајућим фонтом, недостатак персоналних асистената, физичке баријере и друго.

Она је напоменула да је прошле године формирано удружење породица дјеце са потешкоћама у развоју с циљем лакшег рјешавања проблема и остваривања различитих права, те да ће Центар наставити да подржава рад удружења.

Калинићева је истакла да и хранитељство, као битан сегмент социјалне бриге, није у довољној мјери развијено, иако су хранитељи у најхуманијој улози пружалаца алтернативног облика заштите дјетета, јер ту имају родитељске или породичне ресурсе у којима је социјализација најуспјешнија.

Она је напоменула да је Центар предузимао одређене активности на промоцији хранитељства и едукацији породица да би у случају потребе могли адекватно да реагују, те да су стручни радници завршили обуке о тој теми и та стечена знања ће свакодневно примјењивати.

Калинићева је истакла да ће један од приоритета у раду бити подршка породици као цјелини, те указала и на веома битну улога Центра у хуманизацији животних услова старих лица, на неопходност постојања дневног центра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, као и брачног и предбрачног савјетовалишта због великог броја развода.

- Ови проблеми могли би лако да се ријеше уколико на располагање добијемо просторије физијатрије када преселе у новоизгађени Дом здравља Источно Сарајево - рекла је Калинићева, те додала да је прошле године запримљено 19 захтјева за спровођење поступка мирења брачних другова, а да су три захтјева повучена.

Када је ријеч о превенцији вршњачког и родног насиља, те делинквенције уопште, Калинићева је навела да ће социјални радници савјетодавно радити са дјецом из породица под ризиком.

Калинићева је рекла да је током прошле године порастао броја корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица, те подсјетила да је у 2016. години тај број износио 258, у 2017. години 269, а прошлој години то право је користило 286 лица.

Према њеним ријечима, право на смјештај у установу социјалне заштите и другу установу у прошлој години користило је 15 лица.

Извјештај о раду Центра за цоцијални рад за прошлу, као и програм рада за ову годину, налази се на дневном реду сједнице Скупштине општине Источна Илиџа, заказане за 22. април.