latinica  ћирилица
20/04/2019 |  12:22 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Из Сирије на Космет враћено више од 100 људи

Косовска полиција ухапсила је четири особе из групе од 110 људи, повратника са ратишта у Сирији, који су током ноћи стигли на Косово, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћељај.

Он је навео да су ухапшена четворица повратника осумњичена за учешће уборбама.

- Косовска полиција је четворици повратника, одредила мјеру притвора од 48 сати, док ће остале мјере бити у складу са законским одредбама, према налогу Специјалног тужилаштва - рекао је Ћељај на конференицји за новинаре у Приштини.

Он каже да је међу повратницима 74 дјеце, те да њиховим повратком, на Косову није угрожена стабилност, преносе београдски медији.

- Институције тренутно пружају прву помоћ и третман. Сви они који су починили кривична дјела суочиће се са правдом, док ће другима бити пружена потребна помоћ за рехабилитацију и повратак у друштво - рекао је Ћељај

Он је навео да још увијек има људи са Космета на подручјима сукоба.

- Имамо информације за 30 особа укључених у борбе. Са њима је и 49 жена и осоморо дјеце - рекао је Ћељај.

Министар правде самопроглашеног Косова Абељард Тахири појаснио је да су међу повратницима четири одрасла мушкарца, 35 жена и 74 дјеце, укључујући деветоро дјеце која су у ратним дејствима изгубила родитеље.

- У раним јутарњим часовима спроведена је операција којом се на Космет, уз помоћ САД, вратило 110 грађана који су били у Сирији - рекао је Тахири и додао да се још увијек тражи повратак оних који су учествовали у ратним дејствима.

Он каже да је операција повратка почела октобра прошле године у сарадњи са неколико институција, а циљ је да житељи Косова не учествују у међународним сукобима и да се врате на Косово.

Више од 400 житеља Косова, углавном одраслих, отишло је у посљедњих шест до седам година у Сирију и Ирак да се боре на страну милитантне "Исламске државе". Више од 70 њих је убијено.