latinica  ћирилица
20/04/2019 |  12:31 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Додик почаствован присуством на слави код српског патријарха

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је почаствован присуством прослави крсне славе Његове светости патријарха српског Иринеја - Лазареве суботе у Београд не само лично, већ и као човјек који представља Републику Српску.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је његово присуство говори о томе колико патријарх Иринеј води рачуна о Србима из Српске, те да ће и ове године, као и све док га буде здравље служило, бити гост на његовој слави - Ђурђевдану.

Он је навео да данашње окупљање показује да народни идентет и народно јединство не могу да спријече политике, административне мјере нити покушаји да се Срби подијеле тако што би "неки били босански, неки ови или они Срби".

- Наравно, није успио и ја вјерујем да ће ова врста идентификације јединства јачати у свим сферама, не само комуникацијским. Сада идемо и на образовање и увођење јединственог буквара тако да ће буквар који буде кориштен у Србији бити кориштен и у школама у Републици Српској - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су су Србија и Српска кренуле у велики пројекат обиљежавања страдања у усташком концентарционом логору Јасеновац у Доњој Градини, а да ће реализација пројекта Градина значити да свака врста забране и наметања не може да буде изнад свега и воље народа који то жели.

Прослави крсне славе српског патријарха у Патријаршији у Београду, осим Додика, присуствују министар спољних послова Србије Ивица Дачић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селакович, директор БИА Братислав Гашић.

Очекује се и долазак предсједника Србије Александра Вучића.