latinica  ћирилица
20/04/2019 |  13:07 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Пашалић: Додатне субвенције у пољопривреди - подстицај за произвођаче домаћег сјемена

Уз редовну исплату подстицаја, Министарство пољопривреде значајну пажњу посвећује ратарској производњи. У наредном периоду, према расположивим средствима, планиране су додатне субвенције за произведено домаће сјеме - рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Борис Пашалић, током посјете Козарској Дубици.

У опремање савременог дорадног центар у Драксенићу предузеће Јелена уложило је око милион марака.

Сјеменску пшеницу и соју производе на око 90 хектара.

Власник предузећа "Јелена" Марко Влајсевић изјавио је да то предузеће има изузетно добру сарадњу са Министарсвом пољопривреде, шумарства и водопривреде дуги низ година.

- Улажемо годишње око пола милиона КМ и сваке године остварујемо подстицаје који нам доста олакшавају пословање. Задовољни смо ратарском производњом и подстицајима јер они добро дођу пољопривредним произвођачима - рекао је Влајсевић и додао да су кроз неколико пројеката обезбјеђена средства за изградњу дорадног центра у предузећу "Јелена".

Он је рекао да се број коопераната предузећа мијења, а тренутно има око 250 коопераната и 2.000 хектара уговорене производње ратарских култура.

Ресорно министарство по моделу регресирања домаћег сјемена кукуруза намјерава да исту мјеру примијени и на осталу сјеменску производњу. У ком обиму, зависи од расположивих средстава.

- Имамо одличну динамику исплате, а ових дана објављујемо и Правилник о капиталним инвестицијама гдје смо издвојили средства за улагање у механизацију, опрему, изградњу објеката и системе на наводњавање - рекао је Пашалић.

Он је прецизирао да очекује да тај правилник и јавни позив буду објављени око 1. маја, о чему ће пољопривредни произвођачи бити благовремено информисани да би могли на вријеме да конкуришу.

У ланцу производње значајно мјесто заузимају кооперанти. Од почетка године ресорно министарство је исплатило 30 милиона КМ подстицаја.

До почетка маја треба да буде објављен јавни позив и Правилник о капиталним инвестицијама у области пољопривредне производње.