latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Ибро Ћуфуровић депортован из Сирије у БиХ

Ибро Ћуфуровић из Доње Слапнице код Велике Кладуше, осумњичен за учешће на страним ратиштима, транспортован је из Сирије у БиХ и налази се у притвору. Осумњичен је за кривична дјела организовање терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и тероризам.

Осим Ћуфуровића, на црвеној Интерполовој потјерници, налази се још 11 мушкараца из БиХ који се терете за тероризам.

Ибро Ћуфуровић вратио се у БиХ. Шест година након што се, тек што је постао пунољетан, запутио ка Сирији.

Прије два мјесеца, заробиле су га снаге сиријског демократског фронта, а америчке ваздушне снаге синоћ испоручиле БиХ.

На домаћем терену преузела га је СИПА и предала Судској полицији.

- Против ове особе је расписана међународна потјерница по наредби Суда БиХ и против њега је донесено рјешење о одређивању притвора те су га службеници Судске полиције Суда БиХ спровели у притворску јединицу Суда БиХ. Против њега ће бити настављен кривични поступак у складу са законом - наводе у Тужилаштву БиХ.

Сиријски ратник-повратник прије него се запутио на страно ратиште, чувао је овце код Билала Боснића, који је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам.

Сумња се да га је он радикализовао и помогао му да оде у Сирију, гдје се оженио и добио двоје дјеце.

- Он је једно од заведене дјеце, која су упућена у Сирију. Наравно, да та чињеница социјалне кризе није једини разлог његовог одласка тамо. У суштини је држава пропустила да води надзор над лицима која су потенцијално опасна и која сарађују са терористичким организацијама или су дио тих терористичких организација. Ибро Ћуфуровић је очигледно био припадник Исламске државе - рекао је Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

До краја мјесеца, у БиХ би требало да буде депортован и Абдулах Армин из селефијске заједнице у Ошвама, којег су безбједњаци препознали као пошиљаоца пријетњи из Сирије, чак и овдашњим имамима, па и реису Кавазовићу.

Посебан безбједносни проблем, упозорава Галијашевић, представља више од 100 бх. држављана који ратују на територији Иџлиба. Међу њима је и "шеф" бх. вехабија – Нусрет Имамовић. Лице које је "само" на плавој интерполовој потјерници, а Уједињене нације третирају га као једног од десет "топ" терориста.

- Видите да његова војна структура, његова заведена лица и дјеца, која у овом тренутку праве озбиљне проблеме у Сирији, а да се у овом тренутку разговара о коначно уласку у Иџлиб војним средствима. Дакле, ми ћемо тада имати пуно више испоручених лица, а очито, немамо механизме ни надзора над њима. Не постоји воља у оквиру безбједносних агенција у Сарајеву да се они прате, да се надзиру, да се санкционишу - истиче Галијашевић.

Судиће им бх. правосуђе. Галијашевића охрабрује промјена на челу Ударног тима за борбу против тероризма и најава главне тужитељке да се више неће склапати нагодбе са повратницима са сиријског ратишта.

Тиме би тебало да буде прекинута пракса склапања аранжана испод законом прописаног минимума.

Година, максимално двије затвора - а Закон прописује од три до десет година! Уз све то, имали су и могућност да слободу "купе".

- Очигледно Сарајево стално шаље поруку да је могуће да се тек тако шетате од Босне, да одете мало у Сирију, испуцате који оквир па се вратите назад кући и препричавате приче из Сирије - казао је Александар Радић, војно-политички аналитичар.

Колико је оних који их препричавају, бх. безбједносне службе не знају. Не знају ни колико би их се могло вратити из Сирије, јер званичног податка о броју оних који су се запутили на сиријско ратиште нема.

Оно што се зна, јесте да тамо, осим мушкараца, има и жена из БиХ. Према процјенама, чак 60. И на десетине дјеце.