X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/04/2019 |  20:09 ⇒ 20:36 | Извор: СРНА

Приштина: ЦИК покушава да оспори кандидатуру старих градоначелника?

Централна изборна комисија самопроглашеног Косова саопштила је да ће, прије него што донесе одлуку о потврђивању изборних листа Српске листе за градоначелнике, провјерити њихову законитост, јер су носиоци листа раније поднијели оставке и "прекинули сарадњу са институцијама система".
Приштина - Фото: B92
ПриштинаФото: B92

ЦИК је затражио да министра администрације и локалне самоуправе самопроглашеног Косова Адриане Хоџић да му достави писма оставки градоначелника Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана и Северне Митровице, које су они поднијели у новембра прошле године.

Захтјев је Хоџићки, која је на мјесто министра именована после смјене Ивана Тодосијевића, упућен "како би се обавиле на закону засноване припремне активности ЦИК-а и омогућили услови за одржавање ванредних избора за градоначелнике који ће бити одржани 19. маја".

Медији на албанском језику у Приштини преносе да је овај захтјев иницирао радикални албански покрет "Самоопредјељење".

У образложењу "Самоопредјељења" се наводи да се кандидати Српске листе за градоначелнике Зоран Тодић у Лепосавићу, Вучина Јанковић у Звечану, Горан Ракић у Сјеверној Косовској Митровици и Стеван Вуловић у Зубином Потоку не могу кандидати на ванредним изборима, уколико су оставке у новембру поднијели на обрасцу на коме стоји ознака Косово и Метохија.

Из "Самоопредјељења" су саопштили да су "ванредни избори на сјеверу Косова прилика да ЦИК дисциплинује Српску листу и њене кандидате који не признају и не поштују републику Косово".

Српска листа је, уз "Самоопредјељење" и Демократску партију Косова једина предала кандидатске листе у све четири општине.