latinica  ћирилица
20/04/2019 |  21:22 | Аутор: СРНА

Дачић: Скуп у Берлину неће бити одлучујући за косовско питање

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да предстојећи скуп лидера западног Балкана у Берлину неће бити одлучујући за рјешење питања Космета, истичући да Србија неће попустити пред притисцима и уцјенама.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Дачић је рекао да је Њемачка тај скуп организовала без консултација са осталим земљама, осим Француске, што је, како је рекао, "доказ да свако жели да преузме неко лидерство" у рјешавању питања Косова.

- Зато данас нико не говори о формирању заједнице српских општина, већ о укидању такса, за шта опет траже да ми учинимо неке уступке. Толерантност међународне заједнице довела је да тога да нисмо остварили ниједан корак у имплементацији Бриселског споразума - навео је Дачић за ТВ Прва.

Упитан зашто није присуствовао сахрани Мире Марковић, супруге бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, Дачић, који је и лидер СПС-а, каже да није коректно да иде на сахрану Марковићевој, јер му она није дозволила да иде на сахрану Слободана Милошевића.

- Ја сам послао вijенац који је положила делегација високих функционера наше партије. Као странка смо упутили саучешће, помогли организацију сахране. Остало је ствар историјских оцjена, а мислим да је још рано за њих - рекао је Дачић.

У Берлину би 29. априла требало да буде одржан састанак представника Београда и Приштине, а домаћини скупа су Њемачка и Француска.