latinica  ћирилица
21/04/2019 |  11:13 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Сутра давање почасти погинулим припадницима ЈНА

На мјесту страдања осморице припадника бивше ЈНА из групе "Транспортер" у Великом парку у Сарајеву 1992. године, сутра ће бити положени вијенци и одата пошта погинулима, саопштено је из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Делегација из Источног Сарајева окупиће се сутра у 9.30 часова испред цркве Светог Ђорђа у Миљевићима, одакле ће заједно отићу у Велики парк у Сарајеву, гдје је у 9.55 часова предвиђено полагање вијенаца.

У оквиру обиљежавања Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије, у 12.00 часова биће служен помен несталим у цркви Светог Ђорђа, а у 12.30 часова предвиђено је полагање вијенаца исрпед спомен-костурнице у Миљевићима.

Делегација Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и породица убијених резервиста ЈНА први пут је 2017. на мјесту страдања положила вијенац и одала пошту убијеним припадницима резервног састава бивше ЈНА из групе "Транспортер".

Осам припадника бивше ЈНА из групе "Транспортер" су 22. априла 1992. године најприје заробљени на Аеродромском насељу, а потом за само сат времена звјерски ликвидирани у Великом парку у Сарајеву због чега је тај датум озваничен као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Резервисти ЈНА који су тог дана страдали су Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић.

Пред Судом БиХ у току је процес у предмету "Велики парк", у којем су четири лица оптужена за ратне злочине против ратних заробљеника почињене 1992. године у Сарајеву.

Оптужница у овом предмету терети бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване БиХ Драгана Викића, бившег министра унутрашњих послова такозване БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића.