latinica  ћирилица
21/04/2019 |  13:36 | Аутор: СРНА

Власеница: Обиљежен Дан ослобођења

У Власеници је данас обиљежен Дан ослобођења општине у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Општина Власеница - Фото: РТРС
Општина ВласеницаФото: РТРС

Тим поводом представници локалне власти, институција, борачких удружења и бројни грађани посјетили су Спомен-собу и положили цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на Војничком гробљу.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да се данас навршава 27 година од како је српски народ формирао своју власт у овој локалној заједници.

- Овај дан ће у историји остати уписан као дан када су Срби схватили да морају да се боре за опстанак на овим просторима. Све ове године само то и радимо, а то је да чувамо своја огњишта, крсну славу и национално биће - рекао је Краљевић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 27 година спријечен велики геноцид који је био планиран над српским народом, те да о томе постоји јасна документација.

- И оно што се десило 1941, 1942. и 1943. године, када су многе српске главе овдје страдале, требало је, по том сценарију, да се понови и у протеклом рату. Срби су само то спријечили и ништа друго - рекао је Краљевић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић рекао је да је овим просторима потребна истина и правда, те критиковао рад Суда и Тужилаштва БиХ.

- На сцени је злоупотреба ових институција, које кривицу за ратна дешавања на овим просторима виде једино у представницима српског народа, који су мета оптужби и прогона. Такав однос је неутемељен, ако се има у виду све оно што се дешавало у протеклом рату и број жртава које је овај народ поднио - рекао је Поповић новинарима.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Споменко Стојишић рекао је да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју ове општине погинуло око 300 бораца из ове општине и јединица из других дијелова Републике Српске, које су се бориле на том ратишту.

Стојишић је оцијенио да би борачка популација данас требало да има бољи статус у друштву.

- Они су то заслужили, јер су нам дали слободу и створили Републику Српску - рекао је Стојишић.

Представници општинске власти у Власеници рекли су да је неопходно да обиљежавање оваквих догађају у будућности буде још масовније.