latinica  ћирилица
21/04/2019 |  15:19 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на погинуле борце ВРС са подручја Тузле

У Бијељини је обиљежен Дан сјећања на борце Војске Републике Српске погинуле 21. априла 1993. године на Бањ брду на Мајевици, као и све погинуле и умрле борце у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године са подручја Тузле. На данашњи дан прије 26 година 33 борца Првог батаљона Друге мајевичке бригаде дали су живот за Републику Српску.

На данашњи дан прије 26 година, на Васкрс, у великој непријатељској офанзиви, борци Прве мајевичке бригаде стајали су храбро на бранику отаџбине.

Нажалост, тога дана њих 33 изгубили су живот. 32 борца су рањена, а десеторица заробљени.

- Пали су за Републику Српску, животе су дали, крв пролили на спрској територији. Из Сарајева харлаучу да смо агресори, нисмо могли бити агресори, а гинути на српској земљи. Требали би то урадити с друге стране. Ја сам рођен на Мајевици, село Лазе, етнички 100 одсто српско. Биле су 63 куће, нема ниједне, село је нападнуто 1993. године на Проковдан - каже Боривоје Ђокић, ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде.

Данијела Панић имала је седам година када је њен отац Славко Симеуновић изгубио живот на Бањ Брду. Сјећања не блиједе на његово херојство.

- Мој тата недостаје у свакој сљедећој прилици, и кад сам кренула у први разред, средњу школу, кад сам завршила факултет, родила прво, друго дијете, у сваком моменту је недостајао - истиче Панићева.

Вијенце и цвијеће на спомен - обиљежје свим погинулим Тузлацима од 1992. до 1995. године положиле су породице страдалих, саборци, представници борачких организација Бијељине и Угљевика.

- У њухову славу и част изграђен је овај споменик да их се заувијек сјећамо. Вјечно смо им захвални и никад их нећемо заборавити - рекао је Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

Борачка организација Бијељине традиционално обиљежава датуме страдања српског народа од 1992. до 1995. године.

21. април је један од датума херојства и борбе за слободу.