latinica  ћирилица
21/04/2019 |  17:25 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Ускрс у породици Табак

На дан Ускрса екипа РТРС-а посјетила је петочлану породицу Табак из Барића код Теслића. У овој породици, ускршњу радост дијеле три генерације.

Раширених руку дочекују родбину и пријатеље. Ускрс су започели молитвом у цркви, а наставили богатом празничном трпезом.

Најстарија у породици, бака Ивка, каже да се у њеној младости Ускрас скромније обиљежавао, а данас домаћице имају пуне руке посла.

- Сир, јаја, крух и вино имамо за доручак на Ускрс. По дану долази фамилија, унучад, да нас има више. Припрема се сарма и нека друга јела - прича Ивка Табак.

Бране Табак, Ивкин син истиче да је Ускрс празник љубави и мира и они у породици га тако доживљавају, а пожелио је и другим вјерницима да га на исти начин поштују и воле.

Породица Табак бави се пољопривредом, па је празник прилика да сви укућани предахну.

Вјерске обичаје и традицију преносе на потомке, а најмлађа у породици – унука Дарија, о томе највише учи у цркви.

- Највише ме радује фарбање јаја, подијелимо их другој дјеци у комшилуку, а остатак сакупимо се и подијелимо између себе - истиче Дарија.

Цијела седмица пред Ускрс одише празничком атмосфером. Вјерници на дан Ускрса окупе се на светој миси у цркви Светог Јосипа Радника у центру Теслића.

- Овдје је лијеп обичај да долазе и православци и муслимани честитати Ускрс. Једни другима иду за Рамазан, Божић и Ускрс. То је добро, а ми то и потенцирамо као вјерски службеници, то нам је и задатак. Ја као жупник имам и Каритас и не питам коме иду средства - рекао је Иван Равлић, жупник.

На подручју општине Теслић живи од 600 до 700 Хрвата. Жупа Теслић једна је од најбројнијих у Српској.