latinica  ћирилица
22/04/2019 |  10:41 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Ковачевић: За разлику од СНСД, СДС није повукао подршку уласку у НАТО

За разлику од СНСД-а, СДС није повукао подршку уласку БиХ у НАТО, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: nezavisne novine
Радован КовачевићФото: nezavisne novine

Он је нагласио да као званична политика СДС-а остају једино документи, декларације и закони за које су гласали и који предвиђају улазак БиХ у НАТО, те да послије тога никада у било којем званичном документу или институцији нису имали другачији став.

- Када у СДС-у кажу да је досљедан њихов став о НАТО-у и Акционом плану за чланство /МАП/ помало сам збуњен јер не знам да ли то значи да они остају при ставу да се усваја МАП и да се иде у НАТО. Такође, када кажу да поздрављају наш промијењени став о НАТО-у и да смо ми сада прихватили њихов став о војној неутралности, питам их гдје је икада у било којем званичном документу исказан њихов став о војној неутралности - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да су скоро све странке из Српске 2005. године, укључујући СНСД, али и СДС и ПДП, усвојиле у Народној скупштини Декларацију о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ којом је био предвиђен улазак БиХ у НАТО.

- Касније су представници СДС-а и ПДП-а гласали за Закон о одбрани БиХ којим је такође био предвиђен улазак БиХ у НАТО. То је оно за шта су СДС и ПДП званично гласали - нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио и да је у протеклом мандату коалициони партнер СДС-а Младен Иванић приликом посјете генерално секретара НАТО-а Јенса Столтенберга рекао да у БиХ постоји потпуни консензус о МАП-у.

Ковачевић је истакао и да је Иванић гласао за Стратегију спољне политике БиХ којом је био предвиђен МАП и да је државни секретар САД Мајк Помпео рекао да БиХ мора да уђе у процес предвиђен МАП-ом с обзиром на то да је усвојила Стратегију спољне политике којом је то јасно предвиђено.

- То је оставштина политике СДС-а. Све што сам говорио за протекли мандат не би ни било битно да СНСД са својим партнерима у Народној скуппштини Српске није усвојио Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности за коју, морам да подсјетим господу из СДС-а, они нису смјели да гласају - каже Ковачевић.

Према његовим ријечима, чињеница да је СДС дуже од деценију у опозицији утицала је на њих да они политику доживљавају као клиначко препуцавање умјесто као озбиљан посао у којем на одговоран начин мора бринути о друштву и грађанима за које на изборима странке преузимају одговорност.

- Потребна нам је озбиљна опозиција и људи који ће нам као корективини фактор помоћи да интересе Српске штитимо на што је могуће бољи начин, али је очигледно да ова екипа из СДС-а то не умије - истакао је Ковачевић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је послије јучерашње сједнице Главног одбора СДС-а да странка не мијења став о НАТО-у, те да су дали подршку српским министрима у Савјету министара у вези са свим активностима које се односе на Годишњи национални програм за који сматрају да га једино може усвојити Савјет министара.