latinica  ћирилица
22/04/2019 |  12:54 ⇒ 23/04/2019 | 13:58 | Аутор: РТРС

Марковић: СДА живи у илузији да је могуће правити власт без СНСД-а

Члан Предсједништва СНСД-а Милица Марковић каже да је тешко прогнозирати када ће бити формиран нови Савјет министара БиХ, као и да не вјерује да ће било какав озбиљнији наставак преговора о тој теми бити могућ прије почетка маја.

- Ту се, прије свега, треба фокусирати на изјаву предсједника Додика који је још прошле седмице рекао да су СНСД и ХДЗ спремни да већ сутра дођу у Сарајево и предложе своје кандидате за Савјет министара. Међутим, главна кочница је у СДА, која очигледно не показује довољно воље ни жеље да се имплементирају изборни резултати - каже Марковићева у интервјуу за Инсајдер.

ИНСАЈДЕР: Колико ће СНСД још да чека на позитиван одговор из СДА у вези с формирањем власти на бх. нивоу?

МАРКОВИЋ: Докле ће то њихово растезање да траје тешко је прогнозирати. Код СДА је до подне једно, а од подне друго. С њима никад нисте начисто да је оно што сте раније договорили сигурно. С обзиром на предстојеће васкршње празнике, а затим и оне првомајске, не вјерујем да је наставак било каквих озбиљнијих разговора могућ прије почетка сљедећег мјесеца. Што се тиче СНСД-а, ми смо рекли да смо спремни да се формира Савјет министара.

ИНСАЈДЕР: Када ће доћи до финалног састанка делегација СНСД-а СДА и ХДЗ-а? Ко ће, ако евенутално ни тада не буде постигнут договор, прогласити крај преговора?

МАРКОВИЋ: То вам не могу рећи јер стварно не знам. Међутим, стрпљивост коју СНСД цијело вријеме показује јесте доказ да смо ми заинтересовани да институције БиХ профункционишу и да им се омогући одређена динамика. Институције БиХ су тренутно потпуно парализоване. Као што је недавно рекао премијер Републике Српске Радован Вишковић, изгледа да СНСД показује највише воље да се ствари покрену са мртве тачке. С друге стране имате СДА, која наводно брине за БиХ, а ради све супротно томе и главни је кривац за парализу и нефункционисање БиХ. Такво понашање је штетно и неприхватљиво у погледу будућности и интереса грађана, европских интеграција и свега осталог.

ИНСАЈДЕР: Зашто СНСД и даље инсистира на преговорима са СДА, ако узмемо у обзир сталне сукобе које имате са том странком због њиховог дјеловања које је, како често истичу највиши функционери СНСД-а, усмјерено против Републике Српске? Зашто СНСД не покуша да преговора са СББ-ом, СДП-ом, А-СДА, ПДА, Независним блоком? Они у Парламенту БиХ заједно имају посланика колико и СДА.

МАРКОВИЋ: СНСД-у су грађани на изборима дали легитимитет и повјерење и на тај начин нам дали могућност да будемо одлучујући фактор из Републике Српске у власти на нивоу БиХ. Ми имамо највећи политички потенцијал, изборни смо побједници у РС и тако би требало да нас третирају и партнери из Федерације БиХ. Ко ће бити ти партнери, то је ствар договора у Федерацији. Да ли је то СДА, ХДЗ, Независни блок или неко трећи, њихова је ствар. Што се тиче Републике Српске, ми смо први позвани да одлучујемо о формирању власти на нивоу БиХ. Ми смо спремни да се прихватимо тог посла али је очигледно да они који би требало да буду партнери из Сарајева, прије свега СДА, нису спремни за то. СДА у овом развлачењу вјероватно види неку шансу и живи у илузији да ће направити неки други концепт или оквир у коме би они и даље имали примат у свему, што није могуће. Они могу себе сматрати примарном странком што се тиче Федерације БиХ, али што се тиче Републике Српске ту је СНСД и - тачка! Наша стрпљивост произлази из тога што су нам гласачи дали мандат да то радимо и да будемо фактор власти на нивоу БиХ са партнерима из ФБиХ. Међутим, самим тим што имате партнере значи да не зависи све само од вас, већ и од других.

ИНСАЈДЕР: Како ће СНСД реаговати ако СДА крене у преговоре са СДС-ом и ПДП-ом како би са њима покушали направити власт на бх. нивоу?

МАРКОВИЋ: То нас од СДА не би изненадило. Ту би Република Српска била поново на неки начин изманипулисана и преварена од стране СДС-а и ПДП-а, уколико би се они упустили у такву авантуру. Међутим, таква авантура, коју су направили у периоду од 2014. до 2018. године, скупо их је коштала на посљедњим изборима и не вјерујем да им се исплати да поново улазе у такав ризик, јер су и они свјесни да је СНСД изборни побједник у Српској и да нам припада право да формирамо власт на нивоу БиХ. Не заборавите да смо им понудили да заједно са нама уђу у ту причу, а они су то одбили.

ИНСАЈДЕР: Предсједник СДС-а Вукота Говедарица ових дана је говорио о интригама које постоје око слања АНП-а у сједиште НАТО у Брисел, тајном договору који наводно постоји између СНСД-а и СДА да се АНП тамо пошаље.

МАРКОВИЋ: Вукота Говедарица је постао врло неозбиљан политичар. Он нема политичку визију ни Републике Српске ни БиХ. Он се бави спекулацијама како у својој странци, тако и у Републици Српској и БиХ. Нјегове изјаве су постале потпуно неутемељене и недостојне за коментар.

ИНСАЈДЕР: Зашто владајућа коалиција у Републици Српској још није подијелила функције у јавним предузећима? Ко је за то крив?

МАРКОВИЋ: То је дуг процес. Не можете тек тако, ад хок, ићи на промјене људи. Влада и коалициони партнери у Српској врло озбиљно и пажљиво прилазе том послу, јер кадровска политика је политика свих политика и треба бити врло обазрив по том питању. Треба прије свега видјети шта су претходници урадили, односно шта нису урадили и колико је смислено неке људе мијењати а неке оставити на досадашњим функцијама. То је ствар политичке процјене и мудрости и због тога тај процес још траје и сигурно ће потрајати још неко вријеме.

Извор: insajder.in