latinica  ћирилица
22/04/2019 |  13:07 | Аутор: СРНА

Лазић: Трага се за посмртним остацима 1.662 Срба

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Вељко Лазић изјавио је данас у Сарајеву да се још трага за посмртним остацима 1.662 Срба несталих у одбрамбено-отаџбинском рату на подручју БиХ.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић, који је присуствовао обиљежавању 27 година од убиства припадника резервног састава ЈНА, 22. априла 1992. године у Великом парку у Сарајеву, изјавио је новинарима да је по завршетку рата било 5.480 несталих лица српске националности, од којих је 3.800 пронађено.

Према његовим ријечима, проблем у тражењу несталих и идентификовању тијела српске националности настао је 1. јануара 2008. године формирањем Института за нестала лица БиХ.

Он указује да у спомен-костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу на идентификацију чека 657 тијела.

- Потребно је укинути Институт и све вратити на ентитетски ниво. Институт је више новца потрошио на чување посмртних остатака него на ексхумације - пет милиона КМ на чување, а два милиона КМ на ексхумације - наводи Лазић.

Према његовим ријечима, Републичка организација чека да буде формиран нови сазив Савјета министара како би могла да са новим предсједавајућим види како да буде ријешен порблем застоја у тражењу и идентификацији српских жртава.

- Уколико би се овим темпом наставило са тражењем несталих, нећемо то урадиту у наредних 50-60 година. Данас се већ сусрећемо са ситуацијом да и када се пронађе и идентификује неко тијело нема ко да га преузме - навео је Лазић.