latinica  ћирилица
22/04/2019 |  13:10 | Аутор: СРНА

Менаџмент: Зворнички Основни суд уништава "Алумину"

Менаџмент компаније "Алумина" саопштио је данас да је зворнички Основни суд донио рјешење којим се Фабрика глинице "Бирач" обавезује да "Павгорду" плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем привредног друштва "Алумина".
Зворник - Алумина - Фото: РТРС
Зворник - АлуминаФото: РТРС

- Овакве погубне одлуке не карактеришу ни неке од најнеразвијенијих земаља свијета, јер само је зворнички суд у стању да води изврши поступак против стечајне масе, иако је свугде у свијету, па и код нас ово строго забрањено, као и извршни поступак за фиктивна потраживања и залоге - истакнуто је у саопштењу.

Ова одлука суда донесена у петак, 19. априла, истичу из "Алумине", дефинитивно води заустављању фабрике, губитку 1.600 радних мјеста, те као таква одмах мора бити опозвана.

У противном, истичу из "Алумине", радници и менаџмент ће без даљег одлагања предузети радикалне мјере ради заштите фабрике и своје егзистенције "јер нису спремни да трпе безакоње овог приватног суда".

Менаџмент компаније "Алумина" обавијестио је данас све републичке институције и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о овом чину "зворничког судије Јелене Тодоровић учињеног на штету `Бирча`, `Алумине` и Републике Српске, а у корист контроверзне организације окупљене око фочанског `Павгорда` и локалних моћника", саопштено је данас из зворничке компаније.

- Зворнички Основни суд изгледа може да води извршни поступак у случају гдје постоји пресуђена ствар да дуг не постоји, и то од Окружног привредног суда у Бијељини, Вишег привредног суда у Бањалуци и Врховог суда Републике Српске - истакао је менаџмент "Алумине".

У саопштењу се истиче да контроверзно потраживање "Павгорда" и Укио банке из Литваније не постоји за највише судске инстанце које се баве привредним правом у Републици Српској, "али евидентно постоје за судију Тодоровић, `Павгорд` и локалне моћнике из политике и правосуђа".

Из "Алумине" подсјећају да је на погубност овог извршења, незаконитост и штету свим институцијама недавно указао и Окружни привредни суд у Бијељини, те истичу да управо овај чин директно спречава да се повјериоци у стечају "Бирача" наплате.

- Дакле, овим се директно удара на буџет Републике Српске са потраживањем од више од 42 милиона КМ, удара се на `Србија гас`, `БХ гас`, стотине малих и средњих фирми и радника са додатних 48 милиона КМ признатих потраживања која свој новац неће видјети - истакли су из "Алумине".

Из "Алумине" питају да ли је икоме чудно што ниједан судски поступак "Павгорда" против фирми "Алумина", "Бирач", "Алусил", "Механика" није дошао код било којег другог судије у Основном суду у Зворнику, гдје има осам судија, него сви поступци долазе код Тодоровићеве.

- Сматрамо да је дошло вријеме да Народна скупштина Републике Српске измијени Закон о судовима и укине Основни суд у Зворнику, како је то раније предложио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик после сличне одлуке Јелене Тодоровић, јер свако даље одлагање укидања овог суда ће уништити `Алумину`, па и град Зворник - истакнуто је у саопштењу.

Из "Алумине" су позвали надлежно Тужилаштво, Министарство унутрашњих послова, Управу за организовани криминал и Управу криминалистичких послова Републике Српске да, без одлагања, интервенишу "како би се ово безакоње зауставило, а одговорни за сва злодјела према `Алумини` и `Бирачу` хитно санкционисали".

Менаџмент "Алумине" истиче да се уз многобројне проблеме, заједно са радницима, већ шест година бори да развије ову фабрику и сматра "да предаја фабрике овом контроверзном удружењу представља акт без преседана у правној историји".

Менаџмент компаније"Алумина" ово писмо је доставио Предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, премијеру Српске Радовану Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу и министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу.