latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:02 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија од сутра и званично пуноправни члан ЦЕРН-а

Србија ће од сутра званично постати пуноправна чланица Европске организације за нуклеарна истраживања /ЦЕРН/, најавила је предсједник Владе Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева је током посјете Истраживачкој станици "Петница" истакла да ће у Женеви поносно представљати Србију на церемонији подизања заставе.

- Сутра ћу боравити у Женеви гдје ћу поносно представљати Србију на званичној церемонији подизања заставе испред ЦЕРН-а чиме ћемо финализовати тај процес и Србија ће и званично постати 23. земља пуноправна чланица ове престижне међународне научне институције - рекла је Брнабићева.

Она је напоменула да ни све земље чланице ЕУ нису чланице ЦЕРН-а, али да Србија јесте и да је то показатељ њених потенцијала и снаге образовног система, а прије свега средњих школа и техничких факултета у Србији, пренијели су београдски медији.

Обраћајући се полазницима "Петнице", она је изразила наду да ће ово пуноправно чланство у ЦЕРН-у њима дати још један сигнал да остану у Србији.

- Уколико остајете у Србији, на нашим факултетима, имаћете шансу да учествујете у пуном капацитету на свим научним пројектима и истраживањима које ради ЦЕРН - рекла је Брнабићева.

Брнабићева је у "Петници" присуствовала уручењу спектрометра - уређаја који једноставно идентификује хемијске супстанце и састав узорака који ће помоћи у развоју знања и талената око 400 младих полазника тог истраживачког центра.