latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:10 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Једномјесечни притвор Ћуфуровићу због тероризма

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор од 30 дана Ибру Ћуфуровићу, осумњиченом за организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Притвор од 30 дана одређен је 20. априла због опасности од бјекства осумњиченог и може трајати најдуже 30 дана од дана лишења слободе, односно до 20. маја или друге одлуке Суда, саопштено је данас из Суда БиХ.

Ћуфуровић је ухапшен 20. априла по међународној потјерници од 15. децембра 2015. године.

Суд БиХ ставио је ван снаге раније рјешење од 15. децембра 2015. године, за одређивање притвора осумњиченом Ћуфуровић, а донесена је и наредба о повлачењу наредбе Суда БиХ, од 15. децембра 2015. године, за расписивање потјернице.

Федерални медији пренијели су раније да је Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше, осумњичен за учешће на страним ратиштима, депортован је 20. априла из Сирије у БиХ.

Ћуфуровић који је из Сирије депортован 20. априла боравио је у затворском дијелу кампа "Рој" на сјевероистоку те земље заједно са Армином Чуртом из Сарајева.

Обојица су се нашли у кампу "Рој" у Сирији, гдје су завршили као курдски заробљеници и били су под надзором САД, а за њима су у међувремену расписане међународне потјернице.

Ћуфуровић је у Сирију отишао 2013. године, након што је постао пунољетан. Раније је чувао овце код Билала Боснића, који је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам.

Федерални медији пренијели су да се на црвеној Интерполовој потјерници, осим Ћуфуровића, налази још 11 мушкараца из БиХ који се терете за тероризам.

Према доступним, али непотврђеним информацијама, у Сирију и Ирак је из БиХ отишло 240 лица и око 80 дјеце