latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:27 ⇒ 23/04/2019 | 07:57 | Аутор: РТРС

Суђење Атифу Дудаковићу: Злочини у "легитимној" војној акцији?

Суђење ратном генералу тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса за ратни злочин над Србима на подручју четири западнокрајишке општине у јесен 1995. године настављено је пред Судом БиХ изношењем уводних ријечи одбране.

Дудаковићев адвокат Асим Црналић тврди да циљ војне акције "Сана 95" није био протјеривање Срба што стоји у оптужници већ како каже ослобађање тих простора од Војске Републике Српске.

Наводно "ослобођење" Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста у јесен 1995. године, у интерпретацији одбране Атифа Дудаковића је легитимна војна акција, а убијање српских старица и заробљених војника је посљедица борби између ВРС и тзв Армије БиХ.

Наводећи да је у акцији "Сана 95" убијено мање Србе него у Олуји, Дудаковићев бранилац тражи да судско вијеће поступи као и Хаг који је ослободио хрватске генерале оптужби за злочине у тој операцији хрватске војске.

Аргумент да мање убијених Срба значи да нема злочина предсједавајућа судског вијећа енергечно је одбацила.

- Циљ ослободилачке акције "Сана 95" није протјеривање Срба већ да се побједи Војска Републике Српске и ослободе ти простори. Доказаћемо да БиХ никада није планирала да убија Србе на том локалитету - каже Асим Црналић, бранилац првооптуженог Атифа Дудаковића и Ибрахима Надаревића.

Такозвану "ослободилачку" акцију Дудаковићевог Петог корпуса и других му подређених јединица, Срби су платили са више од 300 жртава.

У оквиру удруженог злочиначког подухвата убијани су цивили и заробљени војници, најстарија жртва Сава Шљивар 1901. годиште.

Уништено је 38 православних цркава, причињену материјалну штету до сада нико није измјерио.

Убиство оволиког броја цивила није случајност већ показатељ намјере да се Срби трајно уклоне са простора четири западнокрајишке оптшине.

- Убијени су сви цивили српске националности који су затицани у селима и градском подручју општина. Ради се углавном о старим и немоћним лицима. Нема лица којима је указана милост, сви су убијени, чак и они који су заробљени или су се предали - наводи се у оптужници против Дудаковића и осталих.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће извести 110 материјалних доказа, биће саслушано шест вјештака различите струке и укупно 447 свједока међу којима 16 под посебним мјерама заштите.

Суђење се наставља 13. маја саслушањем првог свједока, жртве Петог корпуса.