latinica  ћирилица
22/04/2019 |  16:00 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Промовисана монографија о златном периоду развоја Бањалуке

Монографија и изложба под називом "Бањалука - центар Врбаске бановине" адекватне су за обиљежавање Дана града јер је то вријеме златни период развоја из којег је остало цијело урбано језгро и низ других грађевина, а свједоче и о људима који су имали визију, изјавио је бањалучки градоначелник Игор Радојичић.
Промоција монографије “Бањалука центар Врбаске бановине” - Фото: СРНА
Промоција монографије “Бањалука центар Врбаске бановине”Фото: СРНА

- Период од 1929. до 1941. године видимо као период највећег узлета града и профилисања као центра. Изложба је обухватила не само тај архитектонски дио, већ и све друге садржје у том врло динамичном периоду- рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци на промоцији ове монографије и отварању изложбе архивских докумената.

Он је нагласио да је у том периоду било много критика на рачун рада бана Светислава Милосављевића због великих трошкова и улагања у објекте који су данас капитална мјеста.

- Бањалука је тада била веома заостало, сиромашно мјесто и постављало се питање у шта се улаже, тако да је бан криткован због градње објеката које данас имамо у центру града. Ми данас, након 80 година, видимо те капиталне пројекте који су остали као визија тог човјека - додао је Радојичић.

Коаутор Монографије "Бањалука - центар Врбаске бановине" Небојша Радмановић рекао је да је на овом пројекту радио више од двије деценије и да је одушевљен прошлошћу Бањалуке у периоду од 1929. до 1941. године, који је представљен у дјелу.

Он је навео да Монографија свједочи о бројним Бањалучанима који су живјели прије 90 година и допринијели развоју града, а донекле су били заборављени.

Коаутор Монографије "Бањалука - центар Врбаске бановине" Верица Стошић рекла је да су ова публикација, као и изложба архивских докумената резултат вишедеценијског научног и професионалног рада аутора на пољу архивистике и историографије.

- Ова монографија и пратећа изложба заокружују све сегменте друштвеног живота Бањалуке у периоду ренесансног карактера Врбаске бановине. Обрађени су бановинска управа, јавне службе, политичке странке и избори, безбједност, правосуђе, привреда са свим гранама, здравство, школство и култура -  навела је Стошићева.

Коаутор изложбе архивских докумената "Бањалука - центар Врбаске бановине" Владан Вуклиш рекао је да се многе фотографије и документи представљени у поставци уврштени и у Монографију.