latinica  ћирилица
22/04/2019 |  16:32 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Црналић: Оптужница против Дудаковића "звучи застрашујуће"

Адвокат Асим Црналић изјавио је данас да оптужница Тужилаштва БиХ против генерала Атифа Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године "звучи застрашујуће".

Црналић, који брани Дудаковића, у уводним ријечима истакао је да је задатак одбране да је максимално ублажи и доведе у питање тврдње Тужилаштва.

Он је навео да је циљ акције "Сана 95" био "ослобађање подручја која је заузела српска војска".

Црналић је истакао да Тужилаштво БиХ нема доказ да је убијање српског становништва током акције "Сана 95" било планирано.

Браниоци осталих оптужених изнијеће уводна излагања и концепт одбране након изношења доказа Тужилаштва.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Наставак суђења заказан је за 13. мај.