latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:02 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Млака: Обиљежена 74. годишњица од пробоја јасеновачких логораша (ФОТО)

У Млаки код Јасеновца, обиљежена је 74. годишњица од пробоја јасеновачких логораша. На данашњи дан 1945. године, 600 мушкараца из логора Циглана, покушало је пробој, а преживио је 91 логораш. За све жртве усташких злочина за вријеме НДХ-а, у Храму Светог пророка Илије, служено је молитвено сјећање.

Систематско убијање Срба, Јевреја, Рома и осталих антифашиста историјска је чињеница и печат јасеновачких логора смрти.

Ни село Млака није поштеђено, већ је само један од примјера масовних злочина и почињеног геноцида над становништвом.

- Мојих је 14 страдало од Кусоња до Јадовног. Страдали су ми и дједови и баке, сви осим оца и стрица који су одведени у логор - прича Милан Козловић из Хрватске.

У Млаки код Јасеновца, током Другог свјетског рата налазио се усташки сабирни центар за жене и дјецу са Козаре, који су одавде одвођени у јасеновачке логоре и смрт.

- Моја мајка је била логорашко дјете, преживјела је све страхоте. Четворо друге дјеце је остало, каже, отимали су је из руке, а она је имала само шест година када је остала у логору - истиче Радојка Миленковић из Пакраца.

Анка Шеатовић из Нове Градишке навела је да јој је брат рањен када је имао три године, бака је рањена у ногу, а мајку су јој усташе изболе на девет мјеста.

Млака (Фото: РТРС)

За све жртве усташког геноцида у Другом свјетском рату, Свету архијерејску литургију служио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ пакрачко – славонски Јован и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије.

- Ово је порука светости, да је ово свештено божје мјесто, да су страдалници овдје у Јасеновцу и у Млаки свети божји мученици, ни по чему различити од светог Димитрија, светог Горгија, и свих других светих од памтивјека до данас - рекао је епископ пакрачко-славонски Јован.

Српски представници у Хрватској, незадовољни су односом хрватских власти према злочинима над Србима у Другом свјетском рату, али и статусом које има Спомен - подручје Јасеновац.

- Жртве се умањују, злочин се настоји релативизовати, приказати да то уопште није био логор смрти и само обиљежавање комеморација у Јасеновцу има један другоразредни карактер - поручио је Борис Милошевић, посланик Самосталне демократске српске странке у хрватском сабору.

У Незавсној Држави Хрватској, извршен је погром, новијој историји непознат и по броју убијених и по методама.

Усташе су у Јасеновцу убиле 700.000 људи, од којих 500.000 Срба.