latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:08 | Аутор: Агенције

Мбапе "бржи" и од Болта

Килијан Мбапе (20) је још једном доказао како је невјероватно брз, биљежећи један од најбржих спринтова икад виђених на фудбалским теренима.
Килијан Мбапе (фото: mysanantonio.com) -
Килијан Мбапе (фото: mysanantonio.com)

​Француски нападач био је у надахнутој форми у тренуцима када је ПСЖ освојао титулу Лиге 1, те наставио с доминацијом у домаћем првенству. ПСЖ је освојио титулу након што је Лил одиграо неријешено са Тулузом, па су Мбапе и друштво могли играти без притиска против Монака на Парку принчева.

Мбапе је бљеснуо и постигао хет трик против свог бившег клуба, али и забиљежио најбржи спринт од 38 километара на сат. Током постизања једног од гола, Мбапе је примио лопту на средини игралишта и упослио Мусу Дијабија на лијевом крилу.

Потом је кренуо у жестоки спринт, оставио дефанзивце иза себе, а онда завршио акцију након што је добио лопту у шеснаестерцу. Француска телевизија је касније анализирала Мбапеову кретњу и примијетила занимљиву брзину, тј. бржу од оне коју је просјечно имао Усаин Болт када је истрчао свјетски рекорд на 100 метара од 9,58 секунди.

Два догађаја је, наравно, тешко упоредити. Болт је достигао врхунац током трке од 44,72 километра на сат, али му је просјечна брзина током 100 метара била 37,58 километара на сат.

Како би га упоредили у фудбалском контексту, треба подсјетити да је најбржи спринт у Премиершипу остварио Лерој Сане прошле сезоне када је трчао 35,48 километара на сат, а то је спорије од Мбапеа. Са три гола у побједи 3:1, талентовани Мбапе је стигао до 30 погодака ове сезоне.