latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:54 | Аутор: СРНА

Мостар: Апел да траса ауто-пута не иде најплоднијом земљом

Мјештани јужних мостарских насеља, међу којима највише српских повратника, апелују да планирана траса ауто-пута не иде кроз најплоднију земљу Ортијеша, Ходбине и Малог Поља јер ће нанијети несагледиву штету и пријети поновном исељавању Срба са својих огњишта.
Мостар Срби повратници - Фото: РТРС
Мостар Срби повратнициФото: РТРС

Њихова борба траје три године, откако је крајем 2016. године дионица ауто-пута уцртана кроз јужна мостарска насеља, а потом одлука о тој траси усвојена у Парламенту Федерације БиХ.

Они траже да се траса ауто-пута измјести тамо гдје је одувијек и била уцртана - на брда изнад Мостара јер тврде да је траса усвојена мимо закона и уцртана преко аеродрома који је проглашен за перспективну војну имовину.

Вујадин Берберовић из мостарског насеља Ортијеш истиче да су мјештани затражили помоћ на многим адресама и указали на то да су федерално Министарство просторног уређења, као и оба дома федералног Парламента донијели одлуке мимо закона.

- Сматрамо да је то нерегуларно јер нису могли ту трасу да планирају ниже инстанце, пошто одлука Предсједништва БиХ од 24. новембра 2016. године гласи да је аеродром Ортијеш перспективна војна имовина која је предата на управљање Оружаним снага БиХ. Према томе, федерално Министарство просторног уређења и Парламент ФБиХ нису могли донијети одлуку да траса иде преко аеродрома - рекао је Берберовић Срни.

Он наводи да 90 одсто трасе кроз мостарска насеља иде преко српске земље и да је то порука Србима да се поново исељавају са ових простора.

- Од југа се траса спушта у најљепши дио Ходбине, поред ријеке Бунице, прелази у Мало Поље, гдје и Срби и Бошњаци живе од пољопривреде, даље иде у Косор, Лакшевине и Ортијеш. Према самој траси, види се да је намјерно уцртана средином парцела, гдје све уништава - каже Берберовић.

Нагласивши да је огромна вриједност засађених воћњака и винограда и да је ријеч о свјесно урађеној злоупотреби када је уцртана нова траса ауто-пута, Берберовић је рекао да ће то изазвати исељавање и ово мало Срба у Мостару.

- Овим се загађује и уништава цијела јужна зона. Ова траса се са брда спушта у јужну долину Мостара да би у насељу Кочине ушла у тунел и поново се дизала у брдске предјеле - истакао је Берберовић и поручио да Срби неће одустати у намјери да одбране своја имања.

Он очекује да Предсједништво БиХ неће повући своју одлуку о аеродрому Мостар и да ће тако онемогућити да ова траса ауто-пута уништи обрадиве површине и природне љепоте на југу Мостара.

- Очекујемо подршку сва три члана Предсједништва. Посебно сам охрабрен недавним изјава предсједавајућег Милорада Додика који је казао да ће учинити све да заштити права Срба у Мостару. Исто тако вјерујем да ће уз нас стати и Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Једино је разумно да одлука Предсједништва БиХ остане на снази - рекао је Берберовић.

Подсјетивши да је тадашњи министар саобраћаја и комуникација БиХ Исмир Јуско 19. децембра 2016. године упутио допис Министарству одбране да им се одобри да траса прелази преко перспективне војне имовине, Берберовић је навео да ни до данас нису добили одговор и да су без тога уцртали нову трасу.

Берберовић истиче да је траса која је одувијек била планирана да иде обронцима Вележа једино реално рјешење и да би то много значило и за општине источне Херцеговине које би изашле из саобраћајне изолације.