latinica  ћирилица
22/04/2019 |  18:08 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

На данашњи дан прије 27 година прва страдања сарајевских Срба

Данашњи дан 1992. године остаће запамћен по првим масовним страдањима сарајевских Срба. Tog 22. априла муслиманске формације, по налогу СДА, извеле су први масован напад на Илиџу. Овај датум обиљежава се и као Дан несталих Сарајевско – романијске регије, у знак сјећања на осам припадника резервног састава ЈНА, заробљених, а потом убијених у центру Сарајева, у Великом парку.

Породице осам убијених дугих 27 година чекају правду. Тешко их је увјерити да је достижна у граду у којем су њихови најмилији убијени наочиглед бројних грађана, а гдје их је и данас, док су им одавали почаст, обезбјеђивао кордон полиције...

- Бојим се да не нађу некога ко је најмање крив да буде жртвено јагње, па испадне да је он то урадио, а да ослободе друге, који су наредили злочин - каже Невенка Ђокановић, супруга убијеног Стевана Ђокановића.

Јела Лаловић, сестра настрадалог Влајка Голубовића зна кривце, али правда је за сада спора. 

- Наводно да је Драган Викић директно наредио злочин, а да их је убио Херенда, који је сада у Холандији, а нико и не тражи да се испоручи да овдје одговара.

Циљ је очито прикрити злочин, као што се деценијама скривају посмртни остаци, па је до данас пронађен и сахрањен једино Недељко Вујичић. Дјелимичне земне остатке Зорана Марковића породица није преузела, јер тако би ставила тачку на његову судбину.

- Институт само троши паре. Више је потрошено на чување тијела него на ексхумације - каже Вељко Лазић, замјеник предсједника Републичке организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Осморици убијених пресуђено је, а да ни метак нису испалили. Кобног дана упућени су ка Илиџи, коју су већ напале муслиманске паравојне формације. Кобна одлука да затраже помоћ у Аеродромском насељу, након што им се покварио транспортер одвела их је у смрт. Ликвидација је била одмазда за Илиџу, коју су становници и српска полиција одбранили.

- Муслиманске снаге, по наредби кризног штаба СДА напале су Илиџу из четири правца, са 15 хиљада припадника патриотске лиге и зелених беретки. Тада је 15-так момака погинуло, 10 рањено, толики удар, али успјели смо се одбранити и сачувати - присјећа се Томо Ковач, тадашњи начелник полицијске станице Илиџа.

До данас је непозната судбина 178 лица српске националности, несталих у Сарајеву, а у Сарајевско – романијској регији и даље је близу 4 стотине несталих. У спомен- костурници у Миљевићи деценијама неидентификовани леже посмртни остаци 270 несталих.