latinica  ћирилица
22/04/2019 |  19:37 ⇒ 23/04/2019 | 08:38 | Аутор: РТС

"Балканска међа" по други пут забрањена у Бујановцу, затражена оставка директора ДК

Филм "Балканска међа" ни синоћ, по други пут, није приказан у Бујановцу, јер је директор Дома културе Јетмир Исмаили забранио приказивање због тога што, како је рекао, сматра да ће филм изазвати мржњу међу грађанима.
Дом културе у Бујановцу (фото: bupress.co.rs) -
Дом културе у Бујановцу (фото: bupress.co.rs)

Исмаили тврди да то није политичка одлука и да ју је самостално донио.

- Филм је забрањен као што сам и рекао надлежним органима, не може бити приказан, јер нећу дозволити да створи мржњу између националних заједница. Неки портали су преувеличали ту причу, ту није било политике, то су моје личне одлуке - навео је он.

Локалним медијима јављају се Бујановчани, реагују због отказивања пројекције филма.

- Код нас на порталу бруји од коментара Срба који су озлојеђени због тога људи, и само су подигнуте тензије умјесто да се смање како је директор мислио - истакао је новинар Никола Лазић.

Општински одбор СНС је на прес конференцији затражио смјену директора на наредној сједници Скупштине општине Бујановац и да се утврди да ли је забрана пројекције филма политичка одлука или самовоља директора.

 -Мишљења смо да је директор Дома културе грубо нарушио развој културе и умјетности у нашем граду, али да је тиме нарушио и међуљудске односе, као да је и утицао на дискриминацију свих који су жељели да одгледају овај филм у Дому културе - рекао је народни посланик Ненад Митровић.

Приказивање филма први пут је забрањено у Бујановцу прије неколико дана.

Тада се огласило Министарство културе и информисања Србије наводећи да са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних да не прикажу филм.

"Балканска међа" је српско-руски филм који приказује акцију руских специјалаца на приштинском аеродрому непосредно послије бомбардовања 1999. године.