X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/04/2019 |  20:25 | Извор: СРНА

Брнабић: Бомбардовање РТС-а било убиство

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да је НАТО бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије /РТС/ 1999. године било убиство којег треба да се стиди дио оних земаља које данас причају о слободи медија.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је на отварању Међународне конференције "Крај некажњивости за злочине над новинарима", коју организују РТС и Удружење новинара Србије /УНС/ поводом 20 година од НАТО бомбардовања зграде јавног медијског сервиса, истакла да су многи од оних који данас обучавају Србију о слободи медија немилосрдно упутили пројектиле на један медији.

Она је указала да не постоји ниједно оправдање за тај варварски чин.

- Бомбама су одговорили на телевизијски програм. Ми ћемо подсећати да је злочин злочин, да је убиство убиство без обзира на то ко га је и са којим мотивима починио. Никада нећемо престати да тражимо правду - поручила је Брнабићева.

Предсједник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да до тада никада нико ни у једном рату није бомбардовао једну медијску кућу и убио 16 радника.

- Зашто се онда злочину који је починио НАТО дају друга имена? - упитао је Радомировић.

Замјеник генералног секретара Међународне федерације новинара Џереми Дир поручио је да ова асоцијација осуђује бомбардовање РТС-а и подржава породице страдалих које траже правду.

Дир је истакао да такво незапамћено кршење прописа и некажњеност, која је услиједила, има посљедице данас широм свијета.

Амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил је на скупу понудио извињење јер, како је рекао, до сада нико ту ријеч није изговорио, нити је неко проглашен кривим за бомбардовање РТС-а.

- Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица - рекао је Скејхил.

Предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов рекао је да су руски новинари били свједоци патње српског народа и да је оно што су видјели и осјетили током бомардовања из коријена промијенило њихове погледе на свијет.

- Никада више нећемо вјеровати у искреност изјава такозваних наших западних партнера - рекао је Соловјов и додао да су кривци за бомбардовање, нажалост, још на слободи.