X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/04/2019 |  09:14 | Извор: СРНА

Са папом о положају Српске, урушавању Дејтона и Степинцу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у петак, 26. априла, током посјете Ватикану са папом Фрањом разговарати о положају Републике Српске, пренијети да је Дејтонски споразум урушен, али и изнијети став о улози у усташким злочинима загребачког надбискупа Алојзија Степинца кога Хрвати желе да прогласе за свеца.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Теме разговора су актуелна ситуација у БиХ, међусобни односи Ватикана као државе и БиХ и, наравно, односи Католичке цркве и БиХ. У том погледу ћемо разговарати о актуелним питањима положаја хришћанске заједнице у БиХ, па тиме и православне заједнице - рекао је Додик за Курир

Он је додао да ће бити ријечи и о неким активностима које су покренуте у вези са обиљежавањем сјећања на геноцид у Јасеновцу.

Додик је навео да ће са паглаваром Римокатоличке цркве разговарати о улози Степинца и пренијети му познати, истинити став да је Степинац био злогласник усташког режима који је благословио страдање најмање 500.000 Срба у Јасеновцу.

- Говорићу о покрштавању, односно исељавању. То је један од најгнуснијих злочина, имајући у виду да је у систему логора Јасеновац био и логор за дјецу, што говори о томе да су то биле фабрике смрти чак и за најмлађе припаднике српске православне заједнице - рекао је Додик.

Он је истакао да ће током посјете Ватикану са свим својим саговорницима разговарати о чињеници да је урушен Дејтонски споразум и да има много проблема у функционисању БиХ.

- Не идем тамо у посјету као светом оцу, али Ватикан је организован и као држава. Разговараћу с његовим људима о неким државним питањима. Са свим саговорницима разговарам на ту тему и о чињеници да је урушен Дејтонски споразум, да има много проблема у функционисању БиХ - додао је Додик.

На питање хоће ли папу Фрању позвати да дође у посјету Републици Српској, Додик је рекао да не зна какви су планови папе, али да је недавно био у Сарајеву.

Он је додао да је састанак са папом Фрањом на Велики петак случајност.

- Добио сам позив од светог оца, он је одредио термин. Ја сам могао да прихватим или не. Одлучио сам да прихватим позив - истакао је Додик.