X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/04/2019 |  11:08 ⇒ 11:10 | Извор: Вечерње новости

Новости: И Београд и Приштина биће "притиснути" јер ЕУ има план

И Београд и Приштина биће под великим притиском на предстојећем скупу у Берлину, јер ЕУ има амбициозан план везан за КиМ, пишу Вечерње новости.
Федерика Могерини (REUTERS/Salvatore Di Nolfi) - Фото: REUTERS
Федерика Могерини (REUTERS/Salvatore Di Nolfi)Фото: REUTERS

Према писању тог листа, на скупу у Берлину, на коме ће присуствовати и Александар Вучић и Хашим Тачи 29. априла, треба очекивати притиске на обје стране, јер су европски званичници зацртали циљ - да се до октобра, односно формирања новог састава Европске комисије, стави тачка на дијалог Београда и Приштине.

Иако је било спекулација да Њемачка и Француска, чији су лидери домаћини овог састанка, на овај начин желе да од високе представнице ЕУ Федерике Могерини преузму примат у дијалогу, извор Новости наглашава да нема ријечи о разједињености између Брисела, Берлина и Париза и да је на овом скупу циљ свима исти.

Идеја о разграничењу, као што је познато, није више актуелна, али, према сазнањима "Новости", само дјелимично. Наиме, њемачка канцеларка Ангела Меркел се противи било каквом прекрајању административне линије, ако се то односи на дијелове територија на којима има становништва. Мање корекције, када је ријеч о ненасељеним подручјума, сазнају "Новости", могле би да дођу у обзир.

Пошто садашња гарнитура европских званичника силази са сцене, одржано је посљедње засједање Европског парламента у овом сазиву, пред нове изборе заказане за крај маја. Нови комесари ући ће у Берламон у октобру. Меркелова, такође, ускоро напушта функцију, и сви они желе да досадашње активности у вези с дијалогом крунишу правно обавезујућим споразумом између Београда и Приштине. Све друго, сматрали би великим неуспјехом, истичу "Новости".