X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/04/2019 |  15:10 | Извор: РТС

Правоснажно одбијена рехабилитација Милана Недића

Апелациони суд правоснажно је одбио рехабилитацију српског премијера за вријеме окупације у Другом свјетском рату Милана Недића.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Апелациони суд је потврдио одлуку Вишег суда у Београду од 11. јула 2018. године када је одбијен захтјев за рехабилитацију Милана Недића.

Тим захтјевом тражено је да се утврди да је генерал Милан Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога.

Подносиоци захтјева сматрали су да је ништаво рјешење Трећег народног Среског суда за град Београд од 31. јануара 1946. године о конфискацији имовине генерала Милана Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне посљедице.

Недић је на почетку Другог свјетског рата био постављен за предсједника српске "Владе народног спаса", која је, према неким историјским тумачењима, била "марионетска влада" њемачке окупационе власти чији је задатак био да се лакше угуши устанак у окупираној Србији.

Као премијер српске владе у Другом свјетском рату, Недић је сматран одговорним за активности у вези са Холокаустом Јевреја и логором на Бањици, као и прогоном комуниста, односно антифашиста.

Наводно је био фасциниран њемачким националсоцијализмом и покушао је да уреди Србију по угледу на Трећи рајх.

Са ослобођењем Србије повукао се са Нијемцима у Аустрију, покушавајући да организује отпор новој комунистичкој Југославији.

Послије њемачког пораза предао се западним савезницима, који су га изручили новим југословенским властима.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено гдје је сахрањен.