latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:56 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Заједничким напорима ријешити проблеме отпада на Лиму и Дрини

У Вишеграду је одржан трилатерални састанак за рјешавање проблема плутајућег отпада на ријекама Лим и Дрина. О проблему који угрожава рад хидроелектрана на овом подручју разговарали су ресорни министри Српске, Србије и Црне Горе и представници ХЕ и општина у сливу Дрине и Лима.

На састанку су договорени планови заједничког дјеловања на терену како би се ријешио вишегодишњи проблем плутајућег отпада на ријекама Лим и Дрина. Како је најављено, биће формиране двије комисије - једна која ће се бавити проблемом дрвног отпада на Тари, а друга која ће се бавити проблемом дивљих депонија на Лиму које су главни узрочници загађења Дрине.

- Сви смо алергични на радне групе, али не можете без дијагнозе. Морамо да видимо тачно одакле долази отпад, како ћемо га сакупљати и које су локације депонија како би могли да их разријешимо - поручио је Горан Триван, министар за заштиту животне средине Србије.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, напомиње да у овом случају највише испашта општина Вишеград.

- Ово је проблем који највише тишти општину Вишеград. Сама чињеница да је овдје 50.000 кубних метара отпада депоновано на одлагалишту Планина говори које количине отпада дођу Таром и Лимом и притокама Дрине - подсјетила је Голићева.

Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма Црне Горе, подржава сваку врсту договора.

- Потребно је постићи ниво културе живљења на овим просторима да би онда и репресија могла да има своју улогу. Онда имамо причу која је комплетно завршена - сматра Радуловић.

Плутајући отпад представља огроман проблем Вишеграду, како по здравље људи, тако и по природу.

- Ово је директна посљедица негативног утицаја човјека на животну средину - истакао је  Недељко Перишић, директор ХЕ на Дрини.

Радници предузећа ХЕ на Дрини свакодневно из корита Дрине уклоне неколико тона плутајућег отпада који Лимом дође до ланчанице, која је постављена неких километар узводно од објекта ХЕ Вишеград.

Свијест грађана мора бити подигнута на виши ниво, како бисмо сви уживали у љепоти коју нам природа даје, да имамо чистије ријеке, а Дрина као бисер заслужује да буде чиста и бистра, а оно што је људски немар направио може само да нам буде опомена.