latinica  ћирилица
23/04/2019 |  17:26 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Градишка: "Здравофест" са мирисом ловачког и рибљег котлића

Данас се у Градишци завршава 12. "Здравофест" - привредно туристичка манифестације која се организује у оквиру прославе 24. априла Дана Града. Јуче, првог дана, такмичење је организовано у припреми ловачког и рибљег котлића.

Гастрономско туристичка маниферсација и ове године привукла је велики број посјетилаца и учесника у Градски парк на обали Саве. У конкуренцији ловачког котлића најуспјешнији су били представници Ловачког удружења Лубија секција Минска Глава. Кажу да није "ловачка", али вода понекад може бити пресудна за квалите котлића од дивљачи.

- У наш ловачки котлић данас смо ставили само срнећу дивљач. Иначе, ловачки котлић је идеалан кад се прави од срнећег меса и младе вепровине - рекао је Милош Латиновић, побједник у такмичењу ловачких котлића.

У припреми рибљег котлића који је одавно постао заштини знак гастрономске понуде Градишке најуспјешнија екипа је из Машића.

- Ово нам је 11. пут да учествујемо, и пет пута смо освојили прво мјесто - ријечи су Драгана Раковића, из етно излетишта "Мајур" Машићи.

Иако је такмичење за "Златни котлић Градишке" организовано у категорији ловачког и рибљег котлића ,нису изостале ни остале делиције које су мамиле посјетиоце. Екипа "Креативног тима" пажњу је привукла припремом сача.

- Овдје смо првенствено дошли да се дружимо, а награда за "мале тајне великих мајстора ловачког котлића" је увијек добродошла - истакао је Славко Васиљевић из Рогоља.

На Фестивалу су се представили и пчелари, цвјећари као и произвођачи сувенира. Манифестациони туризам и Здравофест су већ 12 година у фокусу рада градске туристичке организација.

- Жеља је да "Здравофест" прерасте у регионални сајам привреде и туризма. Наставили смо сарадњу са удружењима произвођача млијека, узгајивача свиња и воћара Републике Српске - истакла је Данка Мирјанић из Туристичке организације града Градишка.

Здравофест се завршава изложбом и оцјењивањем ракија и вина.