latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:25 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Захтјеви Албанаца - директно саботирање свих договора

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је, коментаришући ситуацију у којој се Српској листи оспорава учешће на предстојећим изборима на сјеверу Косова, да захтјеви Албанаца представљају директно саботирање свих договора Београда и Приштине.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Београд и Приштина немају договор о нормализацији односа, гдје ми Косово као државу прихватамо. Бриселски споразум подразумијева укључивање Срба у систем локалне самоуправе на Косову и техничке је природе, дакле, без статусних елемената - рекао је Анђелковић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, ако се Албанци наставе овако понашати, онда је дошло вријеме да Србија директно успостави своје општине на сјеверу Косова.

- Србија, такође, треба да буде спремна и да на сваки начин штити наш народ и његове интересе. Јер покушај претварања техничких аранжмана у статусне је нешто што не смије да се допусти - сматра Анђелковић.

Централна изборна комисије самопроглашеног Косова није донијела одлуку о потврђивању кандидата за изборе за градоначелнике четири општине на сјеверу Косова због одбијања чланова албанског радикланог покрета "Самоопредјељење" да одобре приједлог Канцеларије за регистрацију политичких партија и да потврде кандидате Српске листе за градоначелнике.

Чланови тог покрета пренијели су ЦИК-у да свој глас не могу да дају јер су "кандидати Српске листе прекршили Устав Косова" и јер су "дајући оставке ускратили грађанима услуге локалне самоуправе".

Друга, крупнија "замјерка" представника "Самоопредјељења" кандидатима Српске листе је да су у својим оставкама написали Косово и Метохија, а не Косово.

Због свега тога траже да се о кандидатурама Срба изјасни Уставни суд самопроглашеног Косова, као и да се српски кандидати дистанцирају од утицаја Београда и политике предсједника Србије Александра Вучића.

Политички представници Срба са Космета окупљени око Српске листе одлучили су, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду 10. априла, да изађу на локалне изборе за предсједнике четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије које је Приштина расписала за 19. мај.

Они су тада поручили да излазе на изборе и да неће дозволити ни Приштини, ни међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете које ће радити шта им кажу, те да ће Српска листа радити заједно са Србијом и бити јединствена.