latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:55 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Развијати информационо-комуникациону технологију

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да Српска има велику шансу за развој у области информационо-комуникационе технологије, науке и истраживања и да треба да искористи предности које има, а да ће Влада то подржати.
Министар Срђан Рајчевић на панел дискусији на Јахорини - Фото: СРНА
Министар Срђан Рајчевић на панел дискусији на ЈахориниФото: СРНА

- На нама свима, као друштву, је да дамо све од себе да би подстакли такве активности у Републици Српској - рекао је Рајчевић на панел-дискусији под називом "Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија" у оквиру "Јахорина економског форума".

Према његовим ријечима, министарство на чијем је челу биће на услузи привреди и научноистраживачкој заједници и на неки начин сервис друштву у настојањима да се креира повољан пословни амбијент за привлачење домаћих и страних инвестиција.

- Наше друштво мора да ухвати прикључак са развијеним свијетом - рекао је он.

Извршни директор за технику компаније М:тел Миодраг Војиновић истакао је да су за М:тел веома важне иновације и унапређење, због чега ова компанија образује свој кадар.

Према његовим ријечима, захваљујући улагању у то образовање, М:тел сада има више од 300 инжењера.

- Неопходно је обезбиједити и инфраструктуру да би унаприједили иновације - рекао је он и напоменуо да дигитализација касни у односу на Србију.

Замјеник генералног директора компаније Ракурс из Руске Федерације Владимир Лелин истакао је важност технолошког развоја, те нагласио да држава мора да пружа подршку компанијама које се баве иновацијама и да има могућност да иновације учини профитабилним.

Дигитални архитекта компаније Мајкрсофт у Србији Марко Марјановић рекао је да без квантитета нема квалитета, због чега треба основати базу младих људи којима ће се приближити технологија.