latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:35 | Аутор: СРНА

Ђурић: Још једно грубо угрожавање људских и политичких права Срба

Најава ускраћивања права кандидовања српским кандидатима на локалним изборима у општинама на сјеверу Космета грубо поткопава ионако крхку политичку и безбједносну ситуацију на Косову и Метохији и угрожава основна права Срба, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Космет Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

- Идеја да некоме буду наметнути услови у вези са политичким ставовима и националном припадношћу и да се неко искључује са избора суштински због националне припадности, не само да је у супротности са свим тековинама савремене Европе и цивилизације 21. века, већ представља повратак у време најмрачније владавине балистичког покрета, Велике Албаније и владавине Енвера Хоџе - напоменуо је Ђурић.

Он је навео да то није примјерено, нити може водити нормализацији односа и очувању мира и стабилности, преносе београдски медији.

- Нико не би требало да се игра са основним људским и политичким правима Срба на Космету - поручио је Ђурић.

Он је рекао да је запрепаштен због тога што је неко у Србији нашао за сходно да назове принципијелним покрет "Самоопредељење", чији су чланови одговорни за покушај да Србима буде забрањено учешће на изборима само зато што су Срби.

- Јутрос је Драган Ђилас покрет `Самоопредељење` назвао принципијелним и бескомпромисним у борби за своју политику. Нама очигледно никакви непријатељи са стране нису потребни, јер имамо довољно генија код куће који ће се наћи да раде овакве ствари - нагласио је Ђурић.

Централна изборна комисије самопроглашеног Косова није донијела одлуку о потврђивању кандидата за изборе за градоначелнике четири општине на сјеверу Космета јер су чланови албанског радикалног покрета "Самоопредјељење" одбили да одобре приједлог Канцеларије за регистрацију политичких партија и потврде кандидате Српске листе.

Чланови тог покрета пренијели су ЦИК-у да свој глас не могу дати јер су "кандидати Српске листе прекршили Устав Косова" и јер су "дајући оставке ускратили грађанима услуге локалне самоуправе", а у оставкама написали Косово и Метохија, а не Косово.

Они траже да се о кандидатурама Срба изјасни Уставни суд самопроглашеног Косова, као и да се српски кандидати дистанцирају од утицаја Београда и политике предсједника Србије Александра Вучића.

Политички представници Срба са Космета окупљени око Српске листе одлучили су, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду 10. априла, да изађу на локалне изборе за предсједнике четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије које је Приштина расписала за 19. мај.

Они су тада поручили да неће дозволити ни Приштини, нити међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете које ће радити шта им кажу, те да ће Српска листа радити заједно са Србијом и бити јединствена.