latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:03 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Сакибу Махмуљину

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

На рочишту у сриједу, 17. априла, заштићени свједок одбране, који је био припадник одреда "Ел муџахедин" изјавио је да су трећину припадника овог одреда чинили махом Арапи, Турци, али и муслимани из западне Европе, а двије трећине Бошњаци.

Свједок је рекао да су сви припадници овог одреда, без разлике одакле су, пролазили вјерску и тактичко-борбену обуку која је трајала 42 дана.

Он тврди да су структуру одреда који је себе сматрао џематом, односно заједницом, чинили добровољци унутар БиХ, али и логистичари и донатори из иностранства.

Свједок је истакао да су борбена средства допремали сами путем различитих хуманитарних организација и на црном тржишту.

Према његовим ријечима, одред "Ел муџахедин" је имао војног емира који је био надлежан за борбене операције, емира одреда као неког политичког комесара, те "шуру" која је нека врста скупштине у којој је највећи ауторитет био Шејх Шабан.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.