latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:52 | Аутор: novosti.rs

Преминуо глумац Воја Мирић

Преминуо је Воја Мирић (1933-2019), глумац који је остварио велики број улога у златном добу српске и југословенске кинематографије. Упркос популарности, средином осамдесетих напустио је глуму и повукао се у миран живот.
IN MEMORIAM: Воја Мирић (Фото: listal.com) -
IN MEMORIAM: Воја Мирић (Фото: listal.com)

У Београду је у уторак преминуо глумац Воја Мирић, који је остварио велики број улога. Ипак, филм "Дервиш и смрт" и улога Ахмеда Нурудина посебно су у памћење старијих гледалаца утиснули његов маркантни лик.

Упркос популарности, средином осамдесетих напустио је глуму и повукао се у миран живот, далеко до свјетлости позорнице и филмских рефлектора. На сцену је ступио чудном игром случаја: као гимназијалац крушевачке гимназије отишао је с пријатељем на пробу нове представе градског позоришта и добио улогу - старца од осамдесет година. Убрзо се с братом преселио у Београд, уписао у "Абрашевић", а онда и на Академију.

- И ту сам случајно дошао. Желио сам да студирам грађевину или архитектуру, моји су хтјели да будем правник, а ја отишао на глуму - причао је касније.

Дипломирао је у класи професора Танхофера, почео у новосадском позоришту, али је послије одслуженог војног рока наставио у Београдском драмском, да би се на крају отиснуо у "слободњаке". На филму је одиграо педесетак улога (десетак главних), 1964. године освојио је Сребрну арену за филм "Службени положај" Фадила Хаџића, а десет година потом и Златну арену за "Дервиш и смрт" Здравка Велимировића.

За многе је неочекивано, сувише рано, одустао од глуме. Послије престанка уметничке каријере показао је добре организаторске способности у Позоришту на Теразијама, а потом и као директор "Инекс филма".

- Дошле су нове генерације, заиста изванредне, она из чешке школе, редитељска, која је, наравно, имала и своју генерацију глумаца. Ми смо били већ старији. А онда је дошло и до смањења посла - једноставно је објаснио у једном новинском разговору своје разлоге одласка са сцене Воја Мирић, мирни и једноставни човјек који је за себе неком приликом рекао и ово:

- Никада се нисам много одушевљавао, нити ме је било шта у животу могло да обесхрабри...

Запажене улоге Мирић је остварио у остварењима "Чудна девојка", "Дани искушења", "До победе и даље", "Сретни умиру двапут", "Изданци из опаљеног грма", "Валтер брани Сарајево", "Отписани", "Врхови Зеленгоре", "У сукобу", "Двобој за јужну пругу", "Нека друга жена", "Одлазак ратника, повратак маршала"...