latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:54 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Емилио Балдо спроведен у Републичко јавно тужилаштво

У Републичко јавно тужилаштво протекле ноћи спроведено је лице чији су иницијали Е.Б, осумњичено за убиство бањалучког привредника Славише Крунића, потврдила је Срни портпарол тог тужилаштва Драгица Тојагић.

Тојагићева је навела да ће републички јавни тужилац данас испитати ово лице и донијети одлуку да ли ће Окружном суду у Бањалуци предложити мјеру притвора.

РТРС сазнаје да је ријеч о Емилију Балди.

У Гламочанима код Бањалуке у ноћи између 22. и 23. априла у пуцњави су убијена три лица, а једно је тешко повријеђено из ватреног оружја.

У Санском Мосту ухапшена су и браћа Нермин и Армин Ћулум. Потјерница је расписана за Бенедијем Ђукановићем. Један од нападача, Жељко Ковачевић, погинуо је у пуцњави.

Брутално убиство Славише Крунића и његовог сарадника Жарка Павловића шокирало је Бањалуку и Републику Српску, а у Гламочанима је владало право опсадно стање.

Славиша Крунић (Фото: Novosti.rs)

Насеље је било блокирано скоро цијели дан. На терену су били припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а са дугим цијевима, а мјесто злочина надлијетао је и хеликоптер.

На лицу мјеста био је и министар Драган Лукач.

- Истрагу у вези са овим кривичним дјелима води Управа за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске под надзором Републичког тужилаштва. Данас су извршени претреси и претрага ширег подручја ове регије. Поред редовних полицијских снага учествовали су и САЈ Републике Српске, Јединица за подршку Бањалука, Лакташи, Градишка, Приједор, Добој и Мркоњић Град - рекла је Мирна Миљановић начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске.

Љекари у УКЦ-у Републике Српске покушали су да га реанимирају, али безуспјешно. Један од радника на Крунићевом имању каже да се све догодило веома брзо.

Гламочани - мјесто убиства Славише Крунића (Фото: РТРС)

У нападу је убијен и Жарко Павловић, који је био запослен у компанији Сектор сикјурити, као лично обезбјеђење страдалог Крунића. Њихов возач, Горан Илић задобио је неколико прострелних рана, али његово стање након операције је стабилно саопштено је из УКЦ-а. Мотиви овог напада још нису познати.

Премијер Српске Радован Вишковић оцијенио је поводом убистао Крунића да ће Влада учинити све да се такви случајеви више не догоде.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да очекује да ће почиониоци убиства Крунића што прије бити откривен.

- Изражавам жаљење и саучешће породицама и у Приједору и Гламочанима. Очекујем да институције раде свој посао и да се што прије открију починиоци убиства. Питање резервног састава полиције нема везе с овим догађајем, али рећи ћу да немамо ништа против да и други оформе своје саставе резервне полиције - додала је она.

Сви, до сада познати, осумњичени за ово тешко убиство, од раније су познати полицији као извршиоци бројних тешких кривичних дјела.

Из Полиције апелују на грађане да, ако примјете Бенедија Ђукановића, који је у бјекству, да то одмах пријаве надлежној полицијској станици или на број 122 и напомињу да је ријеч о изузетно опасном лицу.

Бенеди Ђукановић

Страдали Славиша Крунић био је власник компанија Сектор сикјурити, Житопродукт и још неколико предузећа, ожењен и отац четворо дјеце.

Други погинули, Жарко Павловић, такође је био ожењен и отац једног дјетета.