latinica  ћирилица
24/04/2019 |  10:22 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

"Златна вила": Овације за Звездара театар

Публика у Приједору овацијама је испратила глумце београдског Звездара театра који су одиграли представу "Осама - касаба у Њујорку" у режији Дарка Бајића, у оквиру 14. Међународног фестивала позоришта "Златна вила".
"Златна вила" - представа "Осама - касаба у Њујорку" - Фото: РТРС
"Златна вила" - представа "Осама - касаба у Њујорку"Фото: РТРС

Представа говори о једној генерацији људи потеклих из касабе и њиховим судбинама у различитим временима: од комунизма, преко вишестраначја и рата, до постратног периода у којем су неки у избјеглиштву, неких више нема, неки су остали у касаби, а неки се радикализовали у вјери.

На округлом столу након синоћње представе Владимир Кецмановић, према чијем роману "Осама" је представа рађена, рекао је да без обзира на то о којем времену и простору писац говори, он не може да не ставља своје искуство и литературу на којој се градио.

Драматург Коста Пешевски рекао је да овај роман није превише захвалан за позориште јер има превише скокова и много унутрашње пишчеве филозофије, а морали су се извући ликови и догађаји због њихове снаге и трагедије, као и епске димензије овдашњих догађаја.

"Зато се идеалним рјешењем показала та кафана у Њујорку у којој наратор попут кабаретисте или стендап комичара прича причу уз флеш-бекове који су примарно филмско оружје, а у ликовима који долазе у кафану он види људе из своје прошлости и на њих рефлектује своје успомене", каже Пешевски.

Он је додао да је таква драматизација профункционисала, тако да је представа у првих годину дана имала више од 30 извођења, свака је распродата и увијек је реаговање публике овако бурно као у Приједору.

Режисер Лилијана Ивановић похвалила је сценографију и музику, додајући да се диви Дарку Бајићу што је, уз два озбиљна глумца, узео и младе, међу којима још несвршене студенте.

Глумац Андрија Кузмановић рекао је да публика добро прати ову представу, да има и суза и смијеха, те да ју је он доживио веома лично.

- Драго ми је што имамо писце који нас генерацијски прате и што имамо шта играти кад они напишу - додао Кизмановић.

Глумац Бранко Јанковић каже да глумац иде за елементима и тако ради свој посао, али да има представа и улога које некад понесу човјека, да има страних текстова које играш, а не осјећаш, а да је са овим текстом другачије и да је његов значај што се бави скоријом историјом ових простора.

Амар Ћоровић, који игра младића који је умислио да је Осама бин Ладен, каже да је дивно радити са овом екипом.

- Нама студентима Дарко је дао прилику да играмо важне улоге - истакао је Ћоровић и додао да је представа рађена са много љубави.

Вечерас у 20.00 часова биће проглашени добитници награда, након чега ће бањалучко Градско позориште "Јазавац" у част побједника одиграти представу "Брачни пар/астос/" према тексту Мата Морила и у режији Ђурђе Тешић.