latinica  ћирилица
24/04/2019 |  10:55 | Аутор: РТС

Будућност тражи да се поништи финална серија

Кошаркашки клуб Будућност затражио је Скупштини регионалног такмичења да се поништи финална серија плеј-офа АБА лиге против Црвене звезде. Подгоричани су саопштили да је о свему обавијештена и Евролига.

- Снимци прије почетка и током посљедње финалне утакмице, који су обишли регион, јасно су показали да због напада домаћих навијача на играче КК Будућност, нису постојали услови за нормално одигравање те утакмице. КК Будућност обратиће се Скупштини, тј. клубовима који су чланови и власници АБА лиге са јасним захтјевом да се финална серија овогодишњег такмичења поништи", наводи се у саопштењу објављеном на сајту клуба.

Такође, захтијеваће и да се до почетка нове сезоне усвоје нове пропозиције АБА лиге са драстичним казнама за све клубове "који на својим утакмицама дозволе и дјелић онога што је Црвена звезда на посљедњој утакмици приредила спортском ривалу Будућности.

- Нова правила такмичења би морала елиминисати ситуације у којима играчи током утакмице, умјесто о врхунским спортским резултатима, размишљају о својој личној безбједности. Како је на тој утакмици, између осталог, ескалирало расистичко и националистичко навијање домаћих навијача, дужни смо да о свим детаљима цијеле финалне серије обавијестимо и Евролигу", наводи се у саопштењу.

Како истичу, једини циљ оваквог поступања је да се АБА лига као регионално такмичења сачува и да и поново буде примјер свим представницима спортова у региону који покушавају да формирају регионалне лиге.

Додаје се и да су представници АБА лиге, судије и делегат у потпуности подлегли притиску навијача и руководства Црвене звезде и да су они, једнако као и играчи и стручни штаб Будућности, били уплашени за безбједност.