latinica  ћирилица
24/04/2019 |  11:34 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрено више измјена закона

Народна скупштина Републике Српске у наставку четврте редовне сједнице размотрила је више предложених измјена и допуна закона.

О апсолвираним тачкама четврте редовне сједнице Парламента Српске, посланици се изјашњавају у четвртак од 10.00 часова, када је предвиђен дан за гласање.

22.05 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици који предвиђа пружање заштите жртви насиља у породици или породичној заједници и стварање услова за спречавање понављања тих случаја.

Образлажући овај нацрт закона у парламенту Српске, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић рекла је да се овим законским рјешењем жртви насиља у породици обезбјеђује неопходна заштита у виду изрицања хитних мјера, те да се у наредном периоду од 30 дана могу изрећи и заштитне мјере којима се обезбјеђује продужење те заштите.

Овим актом наглашена је обавеза свих установа, органа и организација у тој области да у процесу заштите, помоћи и подршке жртвама насиља у породици сарађују у најбољем интересу жртве, те да на нивоу јединице локалне самоуправе закључују протоколе о поступању и образују групу за координацију и сарадњу, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

21.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа којим се ова област усаглашава са препоруком Европске комисије, која се односи на дефиницију микро, малих и средњих предузећа, као и на потпуније уређивање мјера за реализацију принципа из европског акта за ову врсту фирми.

Помоћник министара привреде и предузетништва Републике Српске Зоран Савић рекао је у завршној ријечи о овом нацрту закона у Народној скупштини да се у том акту наглашава да се поступак додјеле подстицајних средстава за развој малих и средњих предузећа спроводи и у складу са прописима из области додјеле државне помоћи.

- Овај нацрт закона се доноси и ради јачања капацитета Савјета за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Српске, измјене назива Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, те квалитативног и квантитативног повећања надлежности и послова те агенције - навео је Савић.

Према тексту овог нацрта закона, врши се и усаглашавање назива министарстава која имају активности и задужења у области малих и средњих предузећа са рјешењима Закона о републичкој управи и захвалио посланицима на конструктивним приједлозима.

Овим актом промијењени су критеријуми на основу којих се разврставају микро, мала и средња предузећа, а који се односе на финансијску вриједност укупно оствареног прихода на годишњем нивоу и укупну вриједност пословне имовине привредних субјеката.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је током раније посланичке расправе да ће Клуб посланика те странке гласати против измјена овог закона због бројних недостатака и нелогичности.

20.20 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим се утврђује право на личну инвалиднину као новчану помоћ лицима са инвалидитетом која нису смјештена у установу социјалне заштите или у другу установу на терет буџетских средстава.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у завршној ријечи да ће ресорно министарство именовати интересорну радну групу за лица са инвалидитетом која ће се бавити рјешавањем проблема ове популације.

Разлог за измјену Закона о социјалној заштити садржан у потреби усклађивања са Законом о раду и са Законом о пореском систему Републике Српске, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

19.40 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити утврђује се право на личну инвалиднину као новчану помоћ лицима са инвалидитетом која нису смјештена у установу социјалне заштите или у другу установу на терет буџетских средстава, рекао је вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Павле Паунић.

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштни Републике Српске, Паунић је рекао да је разлог за измјену Закона о социјалној заштити садржан у потреби усклађивања са Законом о раду и са Законом о пореском систему Републике Српске.

19.15 - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић је у завршној ријечи рекла да је ресорно министарство укинуло лиценце бројним правним лицима због утврђеног неквалитета у грађењу објеката. Напоменула је да веће општине и градови у Српској морају да имају урбанистичке планове као стратешке документе, наводећи да јединице локалне самоуправе имају надлежност када је ријеч о просторном планирању, те да министарство не може да даје сагласност у том погледу.

Нагласивши да треба уредити област у вези с организацијом заједница етажних власника како би се зграде боље одржавале, Голићева је истакла да ће пажљиво бити размотрени сви приједлози и сугестије посланика како би било добијено што боље коначно законско рјешење у овој области.

Поновила је да предложене реформске активности обухватају и смањење броја доказа и формалности које је инвеститор до сада био дужан доставити уз захтјев за издавање грађевинске дозволе, односно сагласности јавних предузећа и других носилаца јавних овлаштења на главни пројекат које се дају на основу посебних закона.

Она је навела да је Закон о уређењу простора и грађењу системски акт којим се првенствено уређује област планирања простора и грађење, као и поступци и процедуре издавања грађевинских и употребних дозвола за објекте.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је током раније посланичке расправе о овом нацрту закона да треба спријечити евентуалне манипулације урбаним простором.

- Мање урбане средине можда и могу да се позивају на просторне планове, а велике, попут градова, требале би да имају урбанистичке планове без обзира колико то коштало - рекла је Ромићева.

18.15 - Један од разлога за доношење измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу јесте успостављање јединственог и ефикасног електронског система размјене података између органа укључених у поступак издавања грађевинских дозвола, као и електронског поступка издавања грађевинских дозвола са минималним бројем корака и формалности и јефтинијим трошковима поступка. Циљ је повећање конкурентности овдашњег тржишта.

- Ове сагласности у фази издавања грађевинске дозволе замијењене су повећаном одговорношћу лиценцираних пројектаната и ревидената који имају стручну, професионалну, материјалну и моралну одговорност за техничка рјешења и квалитет техничке документације за чију израду их је ангажовао инвеститор - навела је Голићева.

Она је истакла да ће у вези са издавањем грађевинских дозвола Свјетска банка бесплатно донирати софтвер.

Голићева каже да је разлог за приступање изради измјена Закона о уређењу простора и грађењу и стварање правног основа за доношење аката с циљем унапређења области енергетске ефикасности у зградарству, а чија обавеза доношења произилази из одлука Енергетске заједнице, односно доношење је одређено прописима ЕУ који се преузимају у правни систем Српске.

17.30 - Народни посланици размотрили су Нацрт закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији којим се додатно укидају административне баријере када је ријеч о условима за набављање оружја.

Представник МУП-а Републике Српске Срђан Обрадовић рекао је у завршном образложењу да се овим законским рјешењем бришу законске одредбе које су као један од услова за набављање оружја прописивале прибављање увјерења да се против лица не води прекршајни поступак.

Он је поновио да ове законске одредбе нису оправдале сврху у пракси, а истовремено су грађане излагале додатном трошку и губитку времена.

Обрадовић је нагласио да су услови за набављање оружја у Српској стриктно дефинисано законом, те да ће тако и остати.

Када је у питању одузимање оружја физичким лицима, Обрадовић је истакао да је те одредбе потребно другачије деФинисати, јер се у пракси показало да се грађанима који су учинили прекршај у одређеним случајевима и уредно платили новчану казну, примјеном конкретних одредаба, одузимало оружје које је у многим случајевима представљало породично насљеђе, трофеј или слично.

- Предложена су законска рјешења која ће дати могућност ресорном министарству да цијени одређене случајеве и сврсисходност одузимања оружја, а то истовремено неће утицати на безбједност лица и имовине - каже Обрадовић.

17.00 - Након двочасовне паузе настављено је скупштинско засједање посланичком расправом о Нацрту закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији.

15.00 - У току је пауза.

14.50 - Нацртом закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији додатно се укидају административне баријере када је ријеч о условима за набављање оружја, рекао је представник МУП-а Републике Српске Срђан Обрадовић.

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, Обрадовић је рекао да се овим законским рјешењем бришу законске одредбе које су као један од услова за набављање оружја прописивале прибављање увјерења да се против лица не води прекршајни поступак.

14.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру којим се, између осталог, дефинише одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те дефинише нови прекршај "непријављивање прекршаја јавног реда и мира".

Представник Министарства унутрашњих послова Српске Срђан Обрадовић рекао је у завршној ријечи о овом нацрту закона да је одредба о непријављивању прекршаја јавног реда и мира уведена јер се у пракси дешавало да се у јавности појаве снимци немилих сцена вршњачког насиља и злостављања, а да се касније утврди да је одговорно лице, на примјер директор школе, то знало, а није ништа учинило да пријави.

13.55 - Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Српске Споменка Стевановић сматра да је добро што је повучена одредба Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру која се односи на неовлаштено фотографисање или снимање службеника државних органа, привредних друштава и других правних лица када врше своје функције. Када је ријеч о држању опасних животиња без надзора, њихово вођење без повоца изазива страх код људи, а нарочито дјеце, и ми смо за то да предложене казне буду повећане - рекла је Стевановићева током посланичке расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

12.45 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да поздравља повлачење предложене одредбе Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру која предвиђа и казну затвора због неовлашћеног фотографисања службених лица. Током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, Мазалица је поручио да је овај акт потребно примјењивати у пракси и дорађивати, као и анализирати све прописе који се односе на држање опасних животиња, а што би могло угрозити сигурност грађана.

11.50 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру прописују се прекршаји јавног реда и мира и прекршајне санкције које се изричу починиоцима прекршаја, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

- Предложеним законом се, између осталог, дефинише одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те дефинише нови прекршај "непријављивање прекршаја јавног реда и мира" - појаснио је Лукач образлажући приједлог овог нацрта у Народној скупштини.

Он је образложио да се прописивању новог прекршаја на предложени начин приступило првенствено јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у Српској и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља за које су одговорна службена лица имала одређена сазнања у тренутку или непосредно након чињења, али нису учинила ништа да починиоци буду кажњени, а њихово понашање оцијењено као друштвено неприхватљиво и кажњиво.

---------------------------------------------------------------------------------------

На дневном другог наставка 4. редовне сједнице су и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа.

Народна скупштина ће разматрати и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици, Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2019. до 2028. године и Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској за период 2019-2029. година.

Пред посланицима су и Извјештај о раду и извршењу Финансијског плана - буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2018. годину, годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за 2018, годишњи извјештај о резултатима активности Институције Омбудсмана за људска права БиХ за 2018, те приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање по Пројекту енергетске ефикасности у БиХ /8906-БА/.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да ће Скупштина данас радити продужено да би биле апсолвиране преостале тачке дневног реда и да би се сутра приступило гласању.

У првом дијелу сједнице размотрено је осам тачака дневног реда и усвојено више закона и нацрта закона.