latinica  ћирилица
24/04/2019 |  12:02 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Пореска управа: У првом кварталу прикупљено 621,9 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске у првом кварталу ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила је 621,9 милиона КМ, што је за 17,5 милиона КМ или три одсто више него у истом периоду прошле године.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из Пореске управе саопштено је да су у периоду јануар-март наплаћени директни порези у износу од 143,6 милиона КМ, што је за осам процената мање него у првом кварталу прошле године.

- Наплата доприноса је у првом кварталу ове године забиљежила знатан раст, те је наплаћено 371,7 милиона КМ, што је за 29,8 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године - наводи се у саопштењу.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-март остварена је наплата од 106,2 милиона КМ, што је за 7,2 милиона марака више него у истом периоду 2018. године.

Пореска управа Републике Српске је у периоду јануар-март запримила више од пола милиона пореских пријава, што у штампаном, што у електронском облику.

Из Пореске управе истичу да се највећи број пријава, односи на мјесечну пријаву пореза по одбитку-1002.

Пореска управа Републике Српске је, са циљем јачања услуга пореским обвезницима и поједностављења процедура, осим раније уведене могућности електронског подношења мјесечне пријаве пореза по одбитку-1002, увела и нову могућност електронског подношења за још три пореске пријаве, за посебну републичку таксу, комуналну таксу и боравишну таксу.

Опредјељење Пореске управе Републике Српске за наредни период је да омогући подношење свих пореских пријава електронским путем, додаје се у саопштењу.

Из Пореске управе наводе да су с циљем унапређења услуга пореским обвезницима увели могућност предиспуњавања пореских пријава, односно при-филинг за пореску пријаву за држање и употребу оружја коју ће у име пореских обвезника-физичких лица убудуће попуњавати Пореска управа Републике Српске.

- У првој фази овог пројекта, Пореска управа Републике Српске ће ове пријаве попуњавати само за пореске обвезнике-физичка лица. Ова нова могућност важан је корак ка испуњењу једног од главних циљева Пореске управе Републике Српске у будућности, а то је поједностављење процедура - истиче се у саопштењу.

Из Пореске управе наводе да је у прва три мјесеца ове године извршено 940 контрола, од чега су 754 редовне теренске и канцеларијске контроле, 152 контроле стечаја и ликвидације, те 34 поновљене контроле.

Инспектори Пореске управе су у извршеним контролама код 603 пореска обвезника утврдили нових обавеза са каматом у износу од 12,2 милиона КМ, а у ове контроле нису уврштене контроле евидентирања промета преко фискалних каса.

Из Пореске управе наглашавају да су у првом кварталу покренута 20.923 поступка принудне наплате, те да је у том периоду, по свим рјешењима у поступку принудне наплате наплаћено укупно 19,33 милиона КМ.

- У односу на исти период претходне године покренуто је 1.537 поступака принудне наплате више, а укупан износ наплаћених обавеза по рјешењима принудне наплате виши је за 5,86 милиона КМ него у истом периоду прошле године - наводе из Пореске управе.

Пореска управа Републике Српске изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тиме допринесу јачању Републике Српске и њене економије.