latinica  ћирилица
24/04/2019 |  12:03 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

За три мјесеца евидентирано 530 миграната, нису чинили кривична дјела

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељине у прва три мјесеца евидентирано је 530 миграната који су илегално прешли границу, рекао је данас начелник ове управе Жарко Ћосић.
ПУ Бијељина - прес - Фото: СРНА
ПУ Бијељина - пресФото: СРНА

Он је истакао да је највише миграната евидентирано из Пакистана, чак 294, док су из Авганистана евидентирана 63 лица, те из Ирана, Ирака, Сирије, Алжира и Марока.

- Нема ни сада, као ни у претходном периоду, евидентираних кривичних дјела ни прекршаја које су починили мигранти - рекао је Ћосић на конференцији за новинаре.

Он је позвао грађане да поведу рачуна о заштити имовине и да је не остављају необезбијеђену.

- У протеклом периоду имали смо већи број пријава да су отуђена моторна возила која су, према изјавама пријавитеља, била необезбијеђена, односно откључана са кључевима за стартовање возила у брави - рекао је Ћосић.

Он је навео да је за прва три мјесеца ове године, на подручју које Управа покрива, евидентирано укупно 229 кривичних дјела што је за око осам мање него у истом периоду прошле године.

Ћосић је рекао да је надлежним тужилаштвима поднесено 215 извјештаја којима је пријављено 195 лица да су починила кривична дјела.

- Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи око 72 одсто - навео је Ћосић и нагласио да су у прва три мјесеца ове године остварени бољи резултати у борби против свих видова општег криминалитета у односу на исти период 2018. године.

Он је нагласио да је повећан и проценат расвијетљености кривичних дјела те је евидентирано 17 одсто више расвијетљених кривичних дјела по непознатом починиоцу у односу на исти период претходне године, као и причињено мање дјела општег криминалитета.

Ћосић је подсјетио да наступа период празника и славља када се конзумирају веће количине алкохола и апеловао да грађани не управљају возилима под дејством алкохола.

- Овај период је карактеристичан и по већој концентрацији људи који бораве на нашем подручју. Желим да апелујем да наши грађани, као и лица која ће наредних дана боравити на подручју наше управе, не управљају возилима под дејством алкохола, те да се понашају примјерно како не би нарушавали јавни ред и мир - рекао је Ћосић.

Начелник Криминалистичке полиције Срђан Гајић рекао је да је у прва три мјесеца направљен велики помак у расвјетљавању свих области криминалитета, нарочито општег криминалитета, те је за прва три мјесеца евидентирано 17 одсто више расвијетљених кривичних дјела по непознатом починиоцу.

- С обзиром на то да највећи број кривичних дјела јесте у области против имовине, направљен је и овдје велики помак, те је укупни коефицијент расвијетљености 65 одсто, а по непознатом лицу око 60 одсто, што је више за 19,7 одсто у односу на посматрани период - навео је Гајић.

Оне је рекао да је у области злоупотребе дроге откривено 15 кривичних дјела, поднесено девет извјештаја против 11 лица и у тој области евидентирана су још 34 прекршаја.

Начелник Сектора полиције бијељинске Полицијске управе Стјепан Терзић рекао је да је стање јавног реда и мира у првом тромесјечју ове године задовољавајуће, а то протврђује и 90 случајева нарушавања јавног реда и мира, док је у истом периоду прошле године тих случајева било 129, што је за 30 одсто мање.