latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:11 | Аутор: СРНА

Милуновић: Непримјењивање мјера заштите најчешћи узрок повреда на раду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да су непримјењивање мјера заштите на раду, неспровођење превентиве и недовољна обука радника најчешћи разлози повреда на раду.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић је навео да су прошле године у Српској лакше повријеђена 1.474 радника, теже 79, а било је 14 повреда са смртним исходом, као и да је највише случајева регистровано у области грађевинарства.

- Ово је највећи број повреда на раду у посљедњих 10 година од када се примјењује Закон о заштити на раду. У наредном периоду намјеравам да посјетим грађевинске фирме како би се утвдрило који су то разлози повреда на раду - рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је уочи конференције "Стање и перспективе заштите на раду у Републици Српској", које је органозовало ово министарство поводом обиљежавања Свјетског дана безбједности и здравља на раду, навео да је циљ скупа да се укаже на значај заштите на раду јер, како је нагласио, само здрав радник може да буде користан себи, породици, послодавцу и друштву.

- Биће сагледани сви аспекти заштите на раду и законодавни и институционални оквири, а након расправе одредићемо даље правце кретања у овој области у намјери да се смањи број повреда на раду - рекао је он.

Милуновић је навео да је ресорно министарство сачинило квалитетну информацију за протеклих 10 година, из које је видљиво да расте број повреда на раду, лакших, тежих, те оних са смртним исходом.

- Циљ ове конференције јесте да учесници критичким мишљењем допринесу бољем стању у овој области. Министарство ће потом спровести јавну расправу о примјени закона и о томе ће детаљно извијестити и Економско-социјални савјет и Владу Српске - рекао је Мулуновић.

Она је нагласио да ће то бити основни документ на којем ће се заснивати стратегија заштите на раду у Српској за 2020. и 2021. годину с циљем боље заштите здравља радника.

Руководилац Одсјека инспекције рада у Инспекторату Српске Момчило Ђекановић рекао је да у посљедње двије године забиљежена већа екаспанзија грађевинарства у Српској, а самим и тим и већи број градилишта и ангажованих радника, што за посљедицу има и већи број случајева повреда на раду.

Он је навео да су грађевинарство и шумарство, што се показало и у свијету, најризичније гране и да је у њима највећи број случајева повреда на раду.

- Инспектор рада има одговарајућа овлашћења да може казнити и привремено забранити рад на градилишту до отклањања неправилности које доводе до повреда - рекао је Ђекановић.

Он је навео да путем закона и других прописа постоје дефинисане репресивне мјере, те да су по Закону о заштити на раду прописане казне у износу од 2.500 до 15.000 КМ за прекршај.

Ђекановић је додао и да је циљ конференције подизање свијести свих ангажованих у области заштите на раду да би заједно унаприједили стање што је, како је рекао, бољи правац него што су репресивне мјере.

Свјетски дан безбједности и здравља на раду обиљежава се 28. априла различитим кампањама с циљем унапређења заштите на раду, односно смањења броја повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.